Ramona Fransson släppte vita nejlikor till minne av Fadime Sahindal.
Ramona Fransson släppte vita nejlikor till minne av Fadime Sahindal.

Nejlikor till Fadime Sahindals minne

ANNONS
|

En bukett blommor, ett inramat porträtt, några tända ljus. Fadime Sahindals fasta blick mötte var och en som befann sig i Mötesplats Göteborgs lokaler för att hedra hennes minne under onsdagen.

Fadime Sahindal blev känd för en större krets när hon under hösten 2001 höll ett tal i riksdagen under ett seminarium om våld mot kvinnor och hon berättade bland annat om hur hennes familj förändrats när de flyttat till Sverige och att hon vägrat låta sig bli bortgift med sin kusin. Hon framträdde också i tv och andra medier och berättade om sin situation.

Den 21 januari var det 13 år sedan hon sköts till döds i Uppsala, ett mord som hennes far Rahmi Sahindal fälldes för samma vår och dömdes till livstids fängelse.

ANNONS

Fadimes dödsdag uppmärksammas varje år av riksorganisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime. Organisationen arbetar för att ge hedersförtryckta personer rätten att utan repressalier bestämma över sitt eget liv. Under onsdagens minnesceremoni samlades man också kring ett program med hedersrelaterat våld i fokus. Bland annat talade Soleyman Ghasemiani, poet, författare, socionom och Kersin Horgby från polisens sektion för brott i nära relationer.

Layla Ghasemiani från GAPF, som också deltog under dagen, påpekade det viktiga i att uppmärksamma hedersvåldet som fortfarande pågår.

- Det betyder mycket att samlas här i dag. Vi ska inte glömma Fadime, vi ska minnas. Och hedersvåldet drabbar fortfarande unga flickor och pojkar. Vi måste tala om det.

Kanalen låg grå och blank och skymningen hade ännu inte riktigt tagit över, när deltagarna som avslutning på dagen kastade var sin vit nejlika ner i vattnet mitt emot Feskekörka. Vita nejlikor var Fadime Sahindals favoritblomma.

- Fadime stod upp för rätt till kärlek. Vi måste uppmärksamma det våld som fortfarande pågår i Sverige. I Sverige lider tusentals ungdomar. Fadime var ett föredöme i kampen för ett jämställt samhälla, sa Christer Johansson, GAPF Västra Götaland.

ANNONS