Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nej till skolk i betyget

Göteborg vill inte ha med uppgifter om elevers skolk i betygen. Det skriver kommunen som svar på utbildningsdepartementets promemoria om Olovlig frånvaro i skolan.

Det finns ett förslag om att olovlig frånvaro ska skrivas in i vissa betyg från den 1 februari 2011 för att börja tillämpas följande hösttermin. Antalet skolkade timmar skall då redovisas i elevernas terminsbetyg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För högstadieelever innebär det att uppgifterna ska stå i tre terminsbetyg (åttans och nians), men inte i slutbetyget efter årskurs nio. För gymnasieelever gäller det att uppgifterna om skolk ska vara inskrivna i fem terminsbetyg före "studentbetyget" efter årskurs tre.

Den rödgröna majoriteten i Göteborg avvisar förslaget. Främst för att uppgifterna riskerar att följa eleven långt fram i livet.

- Det kan bli stigmatiserande och ge eleven en dålig självbild, säger Helen Svelid på gruppen för utbildningsfrågor vid kommunen.

Förslaget skulle också blir dyrt för kommunen och belasta såväl personal som ekonomi och miljö, genom att 20 000 samlade betygsdokument skulle skrivas ut per år för att signeras och sedan skickas iväg.

Utbildningsnämnden påpekar i sina synpunkter på förslaget att det finns redan uppgifter om elevers frånvaro (anmäld/oanmäld) som elever, anhöriga och pedagoger kan ta del av. Vårdnadshavare kan också få besked via SMS eller e-post så fort olovlig frånvaro för en elev registreras.

FP, M och KD i utbildningsnämnden, som tillstyrker promemorian, pekar i sitt yrkande på att frånvaron på drygt 16 procent är ett allvarligt problem och att skolk är en allvarlig varningssignal som måste åtgärdas. Kostnaderna för varje elev som skolan tappar ligger på 12–15 miljoner kronor.

Syftet med förslaget är att ogiltig frånvaro ska bli tydligare tidigare, så att bättre insatser kan sättas in. Enligt förslaget skulle uppgifterna i terminsbetygen omfatta alla grundskolor och gymnasieskolor, undantaget vuxenutbildningarna. Reglerna skulle även gälla fristående skolor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.