Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nej till sanningskommission

Regeringen säger nej till att tillsätta en sanningskommission för att utreda uppgifterna om kungen.

Lena Olsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, har uppmanat regeringen att tillsätta en sanningskommission för att utreda uppgifterna om kungens och hans vänners kontakter med grovt kriminella.

Men det säger regeringen nej till.

Som svar på Lena Olssons skriftliga fråga svarar justitieminister Beatrice Ask att hon inte vill spekulera i mediernas beskrivning av "påstådda kontakter mellan å ena sidan vänner till statschefen och å andra sidan personer med kriminell bakgrund", uppger Svenska Dagbladet på nätet.

"Jag avser heller inte att ta något initiativ till att tillsätta en kommission med uppdrag att utreda sanningshalten i nämnda påståenden" skriver hon vidare enligt tidningen.

Lena Olsson (V) är inte förvånad över svaret.

– Regeringen står ju mycket närmare kungen än vad vi i Vänsterpartiet gör, så jag är inte förvånad över svaret, säger hon och håller fast vid att det behövs en sanningskommission.

– Det är fegt och fel att lägga över allt i mediernas och de kriminellas händer, säger hon.

Kungen måste tåla mycket

Pressombudsmannen (PO) Ola Sigvardssons utgångspunkt när han ska bedöma den senaste tidens rapportering om kungahuset är att statschefen måste tåla hårdare granskning från mediernas sida än andra personer.

– Men det är klart det finns gränser. Det är väldigt problematiskt om man påstår saker utan att kunna belägga det, säger han till TT.

Enligt Sigvardsson finns det delar av rapporteringen som skötts korrekt, medan andra är problematiska.

Bandet där kungens vän Anders Lettström talar med Daniel Webb, ombud åt den brottsdömde Milan Sevo, gav till exempel upphov till flera fullt rimliga frågor till kungen om vad han visste, anser PO.

Till de problematiska hör bilderna som TV4 uppger sig ha tittat på.

– Det är problematiskt att påstå saker kring en bild som inte tittarna själva kan bilda sig en uppfattning om. Framför allt när det rör så här allvarliga saker. Där finns en källproblematik som är viktig.

En annan tveksamhet uppstod efter TT:s intervju.

– När någon av författarna till boken går ut och säger att kungen ljuger utan att tillföra något ytterligare belägg är det ett problem. Man befinner sig i ett gränsland när man gör påståenden utan annat stöd än sitt eget förtroendekapital.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.