Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nej till lag mot burka

Statsminister Fredrik Reinfeldt ger nu ett klart besked om att han inte vill ha en svensk lagstiftning som förbjuder burka.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Nej det vill jag inte ha, säger han till TT.

I onsdagens utfrågning i radions P1 av Reinfeldt och S-ledaren Mona Sahlin diskuterades ett burkaförbud. Bakgrunden är att en parlamentarisk kommission i Frankrike har föreslagit en lag mot heltäckande slöja i offentliga byggnader och transportmedel.

Sahlin sade ett klart nej medan Reinfeldt uttryckte sig försiktigare, vilket öppnade för tolkningar om var han egentligen står i frågan.

Men i dag stängde han den dörren.

TT: Varför?

-Ja, av samma skäl som Mona Sahlin angett, att det kan bli kontraproduktivt. Lagstiftning ska inte leda till att vissa kvinnor isoleras ännu mer från det svenska samhället, säger han.

Även Centerpartiets talesperson i integrationsfrågor Annika Qarlsson (C) avvisar tanken på förbud mot burka.

-Vi är inte för att lagreglera det, det ska vara fritt. Det vore att göra ett sällsynt problem till något mycket större än vad det är. Däremot kan det vara aktuellt med regler på vissa arbetsplatser av rent professionella skäl, men det ska inte lösas lagstiftningsvägen, säger hon till TT.

I debatten föreslog Sahlin ett stopp för ekonomiskt stöd till föreningar som till exempel delar upp pojkar och flickor på fritidsgårdarna i förortsområdena.

Fredrik Reinfeldt är tveksam till att det är en framkomlig väg.

-Det är klart att man ska vara beredd att föra den typen av diskussioner, men exakt hur sådana regler ska utformas är svårt att säga. Det är lätt att hamna i svåra principiella frågor i den typen av avvägningar. Vem ska avgöra vad som är ett fint syfte och vad som är felaktigt, säger han och påpekar att det är kommunerna som delar ut sådana bidrag.

I stället vill han lyfta fram behovet av en samhällsdebatt som inte begränsas till frågan om burkor utan handlar om att unga pojkar och flickor har olika regler att följa.

-Det är framför allt viktigt att unga flickor, som invandrat eller är födda av föräldrar som kommer från ett annat land, hör av ledande opinionsbildare att vi tror på våra egna frihetsideal och att de också omfattar dem.

I Danmark har regeringen länge diskuterat att införa ett förbud mot burkor och heltäckande slöjor, niqab. Men nu överger den regeringen planerna på att förbjuda burkor, skriver den danska tidningen Politiken på nätet. I stället vill regeringen begränsa användningen på andra sätt.

Regeringen lägger fram två förslag till lagändringar. Det ena rör olovligt tvång. Här ska lagen ändras så att den som tvingar någon att bära burka eller niqab kan få fängelse i upp till fyra år, enligt tidningen.

Dessutom ska det inte vara möjligt att bära kläder som döljer ansiktet när man vittnar i domstol.