Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nej till lag mot burka

Statsminister Fredrik Reinfeldt ger nu ett klart besked om att han inte vill ha en svensk lagstiftning som förbjuder burka.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Nej det vill jag inte ha, säger han till TT.

I onsdagens utfrågning i radions P1 av Reinfeldt och S-ledaren Mona Sahlin diskuterades ett burkaförbud. Bakgrunden är att en parlamentarisk kommission i Frankrike har föreslagit en lag mot heltäckande slöja i offentliga byggnader och transportmedel.

Sahlin sade ett klart nej medan Reinfeldt uttryckte sig försiktigare, vilket öppnade för tolkningar om var han egentligen står i frågan.

Men på torsdagen stänger han den dörren.

TT: Varför?

-Ja, av samma skäl som Mona Sahlin angett, att det kan bli kontraproduktivt. Lagstiftning ska inte leda till att vissa kvinnor isoleras ännu mer från det svenska samhället, säger han.

Även Centerpartiets talesperson i integrationsfrågor Annika Qarlsson (C) avvisar tanken på förbud mot burka.

-Vi är inte för att lagreglera det, det ska vara fritt. Det vore att göra ett sällsynt problem till något mycket större än vad det är. Däremot kan det vara aktuellt med regler på vissa arbetsplatser av rent professionella skäl, men det ska inte lösas lagstiftningsvägen, säger hon till TT. -En diskussion om detta är jätteviktigt, men man ska vara vaksam på om det sker förskjutningar i positioner, vilket jag upplevde skedde i Danmark, där man fick lagstiftning riktad mot vissa religioner, säger Annika Qarlsson.