Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nej till låtsasmedicin

Regeringen bör värna mer om patientsäkerheten än om antroposoferna.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Lagstiftningen runt alternativmedicin har länge varit oklar. Läkare får i dag inte rutinmässigt ordinera till exempel homeopatiska preparat eftersom dessa inte har någon dokumenterad effekt och det därmed skulle räknas som kvacksalveri.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De av Miljöpartiet omhuldade antroposoferna, som driver Vidarkliniken i Järna, har trots det till följd av en rad undantag och dispenser kunnat fortsätta att sälja och behandla människor med alltifrån kvicksilver till mistel. Men nu kräver EU till följd av en dom i EU-domstolen, att Sverige antingen stoppar preparaten eller införlivar dem i den svenska läkemedelslagstiftningen.

AV ALLT ATT döma verkar den rödgröna regeringens plan vara det sistnämnda. I Svenska Dagbladet meddelade sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i förra veckan att. ”Vi har för avsikt att följa EU:s lagstiftning och ta fram ett sätt att inkludera även antroposofiska läkemedel i vår svenska lagstiftning”.

Uttalandet ledde till kraftiga protester från många läkare och Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid enheten för farmakologi vid Uppsala universitet, påpekade att ”en sådan reform skulle urholka läkemedelsbegreppet fullständigt”.

Naturligtvis är det så. Släpper man kraven på att alla godkända läkemedel skall vara ordentligt testade i randomiserade dubbelblinda kliniska prövningar riskeras patientsäkerheten att sättas på spel.

Eventuellt insåg sjukvårdsministern det, eftersom han senare backade ett halvt steg och via sin pressekreterare lät meddela att ”det regeringen är positiv till är att vi flyttar oss från det som gäller nu” eftersom ”man i över 20 års tid har gett de här preparaten årliga specialtillstånd och det inte är en hållbar lösning”.

MEN HOTET OM att antroposofisk medicin skall innefattas av läkemedelslagstiftningen och likställas med preparat vilka genomgått omfattande studier kvarstår. Inte minst är det illavarslande att det är representanter för ett av de två regeringspartierna som under lång tid motionerat om att antroposofiska ”läkemedel” skall uppvärderas.

I det här fallet måste regeringen dock ta sitt förnuft till fånga snarast. Sjuka människor skall inte behöva riskera att bli lurade genom att växtavkok och ”magiskt” vatten av okunniga politiker inlemmas i läkemedelslagstiftningen. Skall antroposofernas medicin godkännas av Läkemedelsverket bör exakt samma krav ställas på dem, som på traditionella läkemedel.

GP 12/1 -15