Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nej till debatt om extremistvåld

Sverigedemokraterna vill efter terrordådet ha en riksdagsdebatt om våldsbejakande islamistisk extremism. Men de övriga partierna säger nej.

De största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, tänker säga nej till Sverigedemokraternas (SD) begäran om en aktuell debatt i riksdagen. S-gruppledaren Sven-Erik Österberg menar att debatten är olämplig när det ännu är oklart vad som ligger bakom terrordådet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– De vill spä på främlingsfientligheten, säger han.

M-gruppledaren Anna Kinberg Batra ser risker för "politiska övertoner som inte minskar risken för våld". TT talade även med Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet som också är avvisande.

SD begär en debatt bland annat med hänvisning till att Sverige för första gången utsatts för ett terrordåd av en "islamistisk extremism" och till att Säpo på onsdag presenterar en utredning om våldsbejakande islamistisk extremism.

SD-ledaren Jimmie Åkesson hävdar att det finns ett stort samhällsintresse för att frågan debatteras. SD kunde dock ta upp terrordådet redan på tisdagen när budgeten för rättsväsendet debatterades.

– Jag hoppas att den tragiska händelsen öppnar ögonen för några om vad den islamska ideologin står för, sade SD:s Kent Ekeroth.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.