Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Nedräkningen har börjat"

Fyra kraftiga explosioner hördes i hjärtat av Tripoli tidigt på söndagsmorgonen när Natos krigsflygplan flög över staden. Under hela natten fortsatte skottlossningen i staden.

Tre områden i Tripoli – Fashlum, Zawiyat Dahmani och Mansura, är under rebellernas kontroll och striderna fortsätter, enligt tv-kanalen al-Jazira.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mansura ligger nära Bab al-Aziziya, Gaddafis högkvarter i Tripoli.

"Operation sjöjungfru" kallar rebellerna insatsen i Tripoli, som enligt dem är ett samarbete mellan rebeller i Benghazi och Tripoli samt den internationella insatsen.

– Denna operation sker också i koordination med Nato, säger rebelltalesmannen Ahmed Jibril.

Enligt Jibril kommer insatsen att kunna pågå i flera dagar tills man omringat Gaddafi.

Men Nato säger till TT att de inte samordnar sina flygräder med rebellerna.

"Nato koordinerar inte flygattacker med oppositionella styrkor", meddelar Natos presstjänst skriftligt till TT.

Brittiska Sky News reporter, som följer rebellstyrkornas fordonskonvoj väster om Tripoli, rapporterade vid lunchtid på söndagen att motståndsrörelsen fick retirera i all hast när de kom tre kilometer från Tripoli. Styrkorna håller orten al-Maya som ligger på vägen från al-Zawiya och Tripoli.

Tv-kanalen al-Jazira rapporterar samtidigt att minst 31 Gaddafitrogna soldater dödats i kampen om den libyska huvudstaden. Ytterligare minst 42 ska ha tillfångatagits.

"Nedräkningen har börjat"

Sent på lördagskvällen drabbade oppositionen samman med regeringsstyrkor som kontrollerar flygbasen Mitiga i Tripoli. I förstaden Qadah och på flera andra ställen dödades ett okänt antal rebeller i strider, uppgav aktivister inne i Tripoli.

– Nedräkningen har börjat. De närmaste timmarna är avgörande, sade en medlem av Nationella övergångsrådet (NTC) medan skottlossningen tilltog i Tripoli.

Revolten mot Muammar Gaddafi inne i Tripoli är samordnad med att oppositionen omringat staden, enligt Abdel Hafiz Ghoga, rådets vice ordförande.

Hela Tripoli revolterar

– Det var en i förväg beslutad plan. Rebellerna inne i staden har förberett sig under en tid. Och detta är koordinerat med rebeller som närmar sig öster, väster och söder ifrån, sade han.

– Många av Gaddafis brigader har flytt, sade han.

Tidigt på söndagsmorgonen uppgav en aktivist i Tripoli för Reuters att oppositionen kontrollerade det mesta av Tajouradistriktet i östra staden och hade omringat flygbasen där. På flera andra håll in staden rapporterades strider pågå.

– Hela Tripoli har revolterat. Ropen Gud är störst hörs från moskéernas minareter, sade han.

"Rebellråttornas angrepp"

Trots envisa rykten om att Gaddafi var på väg att lämna Libyen försäkrade hans informationsminister Mussa Ibrahim i den statliga televisionen att Tripoli är väl försvarat och att staden är i säkra händer.

– Små grupper av beväpnade män har tagit sig in i Tripoli men säkerhetsstyrkorna har tagit hand om dem och lugnet är nu återställt, sade han.

Han uppmanade rebellerna att ge upp och lovade att de skulle bli förlåtna trots att "de dödat våra släktingar".

I en tv-sänd ljudupptagning gratulerade Gaddafi sina anhängare för att de slagit tillbaka "rebellråttornas angrepp" och uppmanade sina undersåtar att göra slut på "maskeraden".

Hårda strider i natt

– Från i går natt till i dag är det verkligen krig. Det dödades hela natten, berättar en av de stridande rebellerna för TT.

– Vi har inte mycket ammunition kvar. Vi är inträngda i ett hörn, säger Taher i telefon.

I bakgrunden hörs ljuden av skott. Taher förklarar att situationen är mycket svår med hårda gatustrider mot överlägset utrustade Gaddafistyrkor. Han vädjar om hjälp att stoppa Gaddafi.

– Vi ber om hjälp – Tripoli gråter, säger han.

– Vi vill ha demokrati, vi vill ha rättvisa för folket, det finns ingen rättvisa här.

Taher säger att det runt honom sitter krypskyttar på taken, uppbackade av soldater med tunga maskingevär. Med gråt i rösten säger han att han hoppas på hjälp från omvärlden mot Gaddafis styrkor.

– Den här mannen har slitit sönder landet i 42 år och väst har hjälpt honom, säger han.

– Vi behöver någon som stoppar den här killen. Han är galen.

Rebeller erkänns av Tunisien

Tunisien erkänner rebellernas Nationella övergångsråd som legitim representant för det libyska folket, skriver AFP.

– Det politiska beslutet har fattats, säger en regeringskälla.

Sedan konflikten i Libyen bröt ut har Tunisien varit försiktigt neutrala mot båda sidor, samtidigt som man tagit emot hundratusentals flyktingar. Landets egen revolt, starten på revoltvågen i Nordafrika, gick relativt snabbt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.