Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nebraska

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Drama

Drama

Nebraska

Regi: Alexander Payne

Med: Bruce Dern, Will Forte, June Squibb, Bob Odenkirk, Stacy Keach mfl

USA, 2013 (115 min)

Roy

En 77-årig man, men yvigt vitt hår, kommer stapplande längs motorvägen mitt i rusningstrafiken. En polisbil stannar och de vänligt sinnade poliserna närmar sig försiktigt: "Hallå där!" "Vart är du på väg?"

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mannen, till synes förvirrad, pekar otåligt framåt. En stund senare hämtas han på polisstationen av sin luttrade son, i 40-årsåldern, en godhjärtad men djupt deprimerad försäljare av hemelektronik.

Vi förstår att det inte är första gången sonen rycker ut för att hämta sin alkoholiserade, allt mer demente far. Nu har pappan låtit sig luras av ett reklamutskick från ett tidningsföretag och tror att han har en miljonvinst att hämta, bara han tar sig till Lincoln i Nebraska. Det tänker han göra till fots.

Sonen spelar med i pappans förvirrade fantasi, och kör mot Lincoln i hopp om att få veta mer om den far han egentligen aldrig stått särskilt nära.

Den flyhänte Sideways-regissören Alexander Payne fortsätter att utforska sitt favoritema: krisande män som förlorat sin värdighet. Med stor ömhet och humor skildras den ena nattsvarta situationen efter den andra.

Tonträffen är exakt i gestaltandet av ålderdomens hopplöshet och den jagsvages håglöshet. Det svart-vita filmfotot är utsökt och förstärker filmens melankoliska känsla av att det som gått förlorat är förlorat.