Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nazistparti buades ut

Sex personer omhändertogs tillfälligt efter att ha stört ordningen på Götaplatsen. Dessutom greps en person som kändes igen från Malmödemonstrationerna på lördagen där han ska ha utfört våld mot tjänsteman.

Piketbussar, ridande poliser och över tusen meningsmotståndare. Icke-sympatisörerna demonstrerade högljutt mot Stefan Jacobsson, ledare för Svenskarnas parti, på söndagseftermiddagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Leila Aissat är en av alla som var där för att protestera.

– Dom är nazister. Vad har nazisterna gjort tidigare i historien? Varför får det fortsätta?

Torgmötet genomfördes utan större incidenter och strax före klockan 15.00 lämnade partirepresentanterna Göteborg för att åka vidare mot Vänerborg.

– Det var stundtals på gränsen, men arrangören verkade nöjd och Stefan Jacobsson fortsatte tala, summerade Björ Blixter, polisens presstalesman.

En av motdemonstranterna som var lättad över att gårdagens händelser i Malmö inte upprepades var Olle Klang.

– Det är meningen att vi ska visa med ord vad vi vill ha sagt, säger han.

Sex personer greps dock för störande mot ordningen. En person kändes igen från våldsamheterna i Malmö på lördagen och hämtades in till förhör.

Björ Blixter uppskattade antalet människor vid Götaplatsen till runt 1200. Han var tacksam att allt gick bra.

– Vi genomförde vårt uppdrag, ingen kom till skada och det fungerade fint med fållsystemet, säger han men vill inte kommentera upploppet i Malmö på lördagen.

Patrull från Västra Götalandspolisen agerade förstärkning vid SvP:s torgmöte i Vänersborg på söndagskvällen och kommer att medverka i Åmål och Karlstad till veckan.

– Det är inget billigt sånt här, men demokrati kostar. Vår skyldighet är att bevaka och se till att det går lugnt till, sade Björ Blixter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.