Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Daniel Höglund på en bild från 2008.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nazist invald i Grästorp

För första gången sedan 1940-talet får ett nazistparti säte i en kommunal församling. Svenskarnas parti fick ihop 102 röster och ett mandat i Grästorp.

Svenskarnas parti hette tidigare Nationalsocialistisk front. Det bildades 1994. För två år sedan lades partiet formellt ned men uppstod i skepnad av Folkfronten som senare bytte namn till Svenskarnas parti.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Namnbytet innebar inte någon ideologisk förändring även om partiet slutade fira Adolf Hitlers födelsedag och hakkorset byttes mot en annan symbol.

Ledning, medlemmar och tänkande är desamma.

Det är partiledaren Daniel Höglund som, åtminstone formellt, flyttat till Grästorp och nu ska presentera sitt parti i kommunfullmäktige under de kommande fyra åren.

I Grästorp är de etablerade politikerna inte glada.

Svenskarnas parti kommer inte att få något inflytande på politiken men kan ge Grästorp dåligt rykte.

- Förra valet fick Nationalsocialistisk front några röster i kommunvalet. Det var väl därför som Daniel Höglund mantalsskrev sig i kommunen i somras. De har ju riktat in sig på små kommuner där de tror att de kan ta mandat, säger Roger Andersson (C), ordförande i kommunstyrelsen i Grästorp.

GP har inte lyckats nå Daniel Höglund för en kommentar.

På en hemsida uttrycker han och hans sympatisörer sin glädje över framgången.

"Ju mer man tänker på det ju mer förstår man vidden av vad som har hänt. Ett parti med ett program som liknar SvP har inte valts in i någon beslutande församling i Sverige på över 70 år!!!! Det här är tamejtusan historiskt", skriver en av anhängarna.

I propagandan har Svenskarnas parti riktat in sig på frågan att stoppa allt flyktingmottagande i kommunen.

- De har varit radikalare än Sverigedemokraterna och vill ha stopp på allt. Sedan 2007 har vi tagit emot förhållandevis många flyktingar i förhållande till vår storlek, säger Roger Andersson.

Partiet har ställt upp åtta kommunval - Emmaboda, Färgelanda, Grästorp, Kalmar, Motala, Mönsterås, Surahammar och Svalöv - men inte lyckats ta mandat någon annanstans.

En av partiets frontfigurer, Björn Björkqvist, flyttade från Trollhättan till Färgelanda. Han lyckades få ihop 49 röster men det räckte alltså inte till mandat.

Björkqvist motiverade flytten med att han sökt sig från ett "icke-svensk zon" till ett område som "inte hunnit bli så mångkulturellt".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.