Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Natokälla: Legitimt att döda Gaddafi

FN:s resolution om Libyen medger försök att döda landets ledare Muammar Gaddafi, hävdar en högt uppsatt Nato-tjänsteman för tv-stationen CNN. Men det förnekas av Natos talesperson Oana Lungescu.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tjänstemannen vägrade att svara rakt på frågan huruvida Gaddafi utsatts för angrepp. Men han menade att Gaddafi är ett legitimt mål enligt resolutionen, eftersom han är ÖB för Libyens krigsmakt och en del av kontroll- och befälsstrukturen.

Natos talesperson Oana Lungescu förnekade att Nato har Gaddafi på kornet, vid en presskonferans i Bryssel.

-Det jag noterar är att det är en anonym källa, men det ni har framför er är Natos talesperson, sade hon. -Enskilda individer är inte Natos mål, våra mål är militära.

Nato har trappat upp anfallen mot Tripoli. Staden har genomgått de två hårdaste bombdygnen sedan Nato inledde sina flygangrepp på den libyska huvudstaden den 19 mars.

Natten till fredagen fortsatte bombningarna och vid midnatt skakade tre kraftiga explosioner de centrala delarna av Tripoli. De följdes av flera detonationer i stadens utkanter.

Huvudmål är ledaren Muammar Gaddafis högkvarter, där de flesta byggnaderna jämnats med marken, förstaden Tajura i öster och vägen till Tripolis flygplats.

Tanken att Muammar Gaddafi kan vara en legitim måltavla är inte ny. Liknande diskussioner har förekommit tidigare, inte minst i samband med att den internationella insatsen i Libyen påbörjades, säger Alexander Atarodi, Mellanösternexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Atarodi säger att resolutionen ger en öppning för att se Gaddafi som en militär måltavla, men det är ingen självklarhet.

-Det är ingen solklar tolkning, då måste man verkligen försöka få till den.

Samtidigt fokuserar Nato sina bombningar mot Tripoli och Gaddafis högkvarter samtidigt som bombningarna minskar i östra Libyen. Nato letar efter en nådastöt mot regimens hjärta, psykologiskt, politiskt eller militärt.

-Bryter man det där är det naturligtvis kört för Gaddafi, säger Atarodi.

Michail Margelov, sändebud för Rysslands president Dmitrij Medvedev, ska åka till Tripoli för att försöka hitta en lösning på konflikten, uppgav han för journalister i Moskva på fredagen.

-Jag håller nu på med förberedelser för en Tripoli-resa, sade Margelov som tidigare i veckan har mött den libyska oppositionen i Benghazi och en släkting till Gaddafi i Egypten.

Margelov säger sig dock inte ha fått i uppdrag att träffa Gaddafi själv utan planerar i stället möten med Libyens premiärminister och utrikesminister.

Den rödgröna norska regeringen beslutade i dag att den norska flyginsatsen över Libyen ska fortsätta tills vidare, om än i något reducerad form.

Regimsoldaternas granatattacker mot den rebellkontrollerade staden Misrata har stigit till 17, minst 60 människor har skadats, säger läkare till nyhetsbyrån Reuters. Gaddafistyrkorna har beskjutit staden med artilleri under hela dagen.