Tandläkaren Lotta Stenport och hennes kollegor erbjuder trygg tandvård med både hjärta och hjärna.
Tandläkaren Lotta Stenport och hennes kollegor erbjuder trygg tandvård med både hjärta och hjärna.

Så kan din allmänhälsa påverkas av dålig munhygien

Att borsta tänderna noga och även göra rent mellan tänderna är en bra start för att behålla en god munhygien. Det säger Lotta Stenport, leg. Tandläkare och odontologiskt ansvarig på Smile Mölndal.
– Genom att ta hand om sin mun kan man inte bara undvika akutbesök för tandvärk eller andra tandhälsoproblem, man kan även förbättra sin allmänhälsa, säger hon.

Smile Tandvård

God munhälsa är en frisk och ren mun i en bra balans, utan blödning i tandköttet. Det konstaterar Lotta Stenport som är odontologiskt ansvarig på Smile Mölndal. Kliniken ligger på Mölndals Torg och är en del av Smile Tandvård, en ledande tandvårdskedja i Sverige. Här arbetar sex tandläkare, en hygienist och två specialisttandläkare med allt från allmäntandvård till specialisttandvård inom tandimplantat och tandlossning till estetisk tandvård.

Lotta berättar att hon och hennes kollegor tar emot patienter i alla åldrar och erbjuder trygg tandvård med både hjärta och hjärna.

– Att ta hand om sin mun genom hela livet är viktigare än vad många tror. Dålig munhygien påverkar inte bara tänderna; en sjuk mun kan faktiskt vara en fara för hela kroppen.

Ju sämre munhygien man har desto större är risken för påverkan på den allmänna hälsan.

Bakterier kan spridas i kroppen

I dag vet vi att det finns ett samband mellan ett inflammerat tandkött och parodontit, alltså tandlossning, och flera allmänsjukdomar som exempelvis hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Bakterier från inflammation och infektion i munnen kan spridas via blodomloppet och påverka blodkärlen och olika organ och vävnader i kroppen.

Genom att borsta tänderna morgon och kväll med en eltandborste eller mjuk tandborste och gnugga ordentligt på tänder och mot tandköttet – och inte glömma mellanrums-rengöringen – kan man hålla munnen i gott skick på egen hand. Lotta Stenport rekommenderar även att man gör regelbundna besök hos sin tandläkare och tandhygienist.

– Det är verkligen att rekommendera. För de flesta räcker det med ett besök varje år, men det varierar utifrån tandstatus och hälsa. Att förebygga i stället för att behandla blir inte bara billigare, man kan också undvika det obehag och den smärta som exempelvis tandvärk orsakar. Regelbundna undersökningar kan fånga upp problem i munnen tidigt, vilket gör att behandlingen kan bli både lindrigare och mindre kostsam. Vid regelbundna besök får du också löpande feedback på din tandstatus och tips på hur du lyckas med att hålla just din mun frisk och ren.

EXTERN LÄNK: Sveriges största privata tandvårdskedja