Jämför långivare
Det allra bästa sättet för dig att hitta ett fördelaktigt lån är genom att jämföra de olika långivarna. Om du gör det på egen hand kan det dock ta lång tid och innebära flertalet kreditupplysningar. Använder du dig istället av en låneförmedlare behöver du bara fylla i en ansökan och får sedan flera låneerbjudanden, allt med en och samma kreditupplysning.
På kreditval.se kan du jämföra olika långivare. Det hjälper dig att hitta ett fördelaktigt lån. Där kan du få hjälp att hitta fördelaktiga privatlån, snabblån och företagslån. Det är onödigt att betala för mycket, vilket du inte behöver om du jämför lån.
Välj rätt typ av lån
Det finns flera typer av lån, men de vanligaste för privatpersoner är snabblån, privatlån och bolån. Om du redan har ett bolån är det en bättre idé att försöka utöka det än att ta ett privatlån. Bolån har nämligen de lägsta räntorna. Behöver du ett lån till exempelvis renovering av hemmet är det ett utmärkt alternativ att höja bolånet. En renovering brukar dessutom öka värdet på din bostad.
Privatlån är ett lån som ger dig möjlighet att låna upp till 600 000 kronor helt utan säkerhet. Du kan använda lånet till vad du vill och behöver oftast inte redogöra för vad du ska köpa för pengarna. De kan användas vid bilköp eller andra större inköp där du inte har kontanta medel som räcker till. Du får oftast en individuell ränta som är baserad på din kreditvärdighet.
Ett privatlån kan också användas för att samla dyrare lån och krediter. Med bara ett större lån sparar du in pengar på aviavgifter och kan oftast få en fördelaktigare ränta. Krediter är oftast mycket dyra.
Ett snabblån är det lån som är allra dyrast och som endast ska tas i nödfall. Det kan till exempel vara hjälpsamt när du fått en oväntad faktura som du behöver betala innan lönen. Oftast har snabblån en återbetalningstid på bara en till tre månader.
Se över din budget
Innan du ansöker om lån och accepterar ett låneerbjudande bör du se över din budget. Du ska aldrig ta ett lån som du inte vet att du har råd att betala tillbaka. Räkna igenom vilka inkomster och utgifter du har, samt se till att ha ett sparande. Finns det pengar över att betala av lånet därefter är det bara att ansöka.
Om du vill ta ett samlingslån bör du räkna ihop alla månadsavgifter du betalar för alla de lån och krediter du vill samla. På så sätt kan du enkelt se hur mycket du sparar per månad när du ser dina erbjudande om samlingslån. Det är vanligt att kunna spara in flera hundratals, ibland tusentals, kronor genom att samla krediter och lån.
Få koll på din kreditvärdighet
Kreditvärdigheten är avgörande för hur mycket du får låna samt till vilken ränta. En hög kreditvärdighet ger dig möjlighet att låna mer och till lägre ränta, eftersom risken att du inte kan betala tillbaka ditt lån är låg. Är din kreditvärdighet istället låg får du oftast låna till högre ränta, och inte så höga belopp, då du anses vara en högrisklåntagare.
Det finns ett antal olika faktorer som påverkar din kreditvärdighet. De viktigaste är:
• Din livssituation
• Antal förfrågningar
• Många krediter
Din livssituation påverkar kreditvärdigheten. Vad som menas med livssituation är till exempel hur länge du haft ditt jobb, om du är sambo, gift eller singel, om du har barn samt huruvida du äger ditt boende eller inte. Det här är faktorer som påverkar din ekonomiska situation och därmed din kreditvärdighet.
När du ansöker om ett lån eller en kredit tar långivaren en kreditupplysning på dig. Det kan göras hos olika upplysningsföretag, där Upplysningscentralen (UC) är den vanligaste. Varje gång UC tar en upplysning på dig registreras den som en förfrågan. Har du många förfrågningar påverkar det din kreditvärdighet. Ju fler förfrågningar desto lägre kreditvärdighet.
Alla dina krediter och lån kan också ses i upplysningen en långivare tar på dig. Har du många kreditkort påverkar det din kreditvärdighet, även om du inte använder dem.
Förbättra kreditvärdigheten
Du kan förbättra din kreditvärdighet på olika sätt. Livssituationen är inte någonting du kan påverka så mycket, men antalet förfrågningar går att göra något åt. Du kan åtminstone undvika att få fler. Det finns en del långivare och kreditföretag som inte tar kreditupplysning via UC. På så sätt blir ingen förfrågan registrerad. Använder du dig av en låneförmedlare för jämförelse och ansökan tar alla långivare del av samma kreditupplysning, vilket bara ger en förfrågan istället för flera.
Om du har flera krediter som du inte använder är det en bra idé att säga upp dem för att förbättra din kreditvärdighet. Se därför över vilka kreditkort och andra avbetalningsmöjligheter du har, men inte använder.
Bättre möjligheter med en medsökande
Du som vill låna till en låg kostnad bör fundera över att ha en medlåntagare. Det kan till exempel vara din make, maka eller sambo. Är ni två personer som har ansvaret för att lånet blir betalt ger det större trygghet till långivaren, vilket leder till lägre ränta. Du kan också ta hjälp av en vän, ett syskon eller en förälder som medsökande.
Glöm inte den effektiva räntan
När du får ett låneerbjudande är det viktigt att inte bara titta på den nominella räntan, utan även den effektiva räntan. Det är nämligen den effektiva räntan som avgör hur mycket du kommer att betala tillbaka i slutändan. Den beräknar hur procentuellt mycket extra du betalar för lånet med alla avgifter, inte bara räntan. I den effektiva räntan ingår även aviavgifter och uppläggningsuppgifter vilket ger en bättre bild av hur mycket du behöver betala tillbaka totalt.