De fyra finalisterna har filmats och fotats och blir nu ansiktena utåt i Nordstans vårkampanj på stadens gator och i sociala medier. Från vänster Jeanbosco Nzubaha, Birgitta Kriisin, Andrea Werngren och Linus Alverén.
De fyra finalisterna har filmats och fotats och blir nu ansiktena utåt i Nordstans vårkampanj på stadens gator och i sociala medier. Från vänster Jeanbosco Nzubaha, Birgitta Kriisin, Andrea Werngren och Linus Alverén.

De tävlar om att bli Göteborgs bäst klädda

Intresset har varit enormt och över 300 göteborgare nominerades. Efter juryns gallring återstår nu endast fyra: Andrea, Birgitta, Jeanbosco och Linus. En av dem kommer den 25 mars att bli utnämnd till stadens bäst klädda person.

Entusiasmen för tävlingen Göteborgs bäst klädda visade sig bli större än vad arrangören Nordstan kunnat förutspå. Att det skulle rulla in en bra bit över 300 nomineringar överträffade marknadschefen Niklas Lundins förväntningar med råge.

Niklas Lundin, marknadschef Nordstan.
Niklas Lundin, marknadschef Nordstan. Bild: Nordstan

– Engagemanget för den här kampanjen säger verkligen något om hur stort modeintresset är bland vanliga göteborgare. Det känns fantastiskt roligt eftersom Nordstan vill vara göteborgarnas mötesplats, säger han.

Blandar stilar

En jury bestående av bland annat influencern Nanna Cebnér har nu – efter ett intensivt arbete – tagit fram de fyra finalisterna där den utan tvekan mest rutinerade är Birgitta Kriisin. Hon har en lång bakgrund i modebranschen.

– Jag har tänkt att jag skulle anta en enda stil men det är alldeles för kul att olika dagar bära många olika stilar. Så har jag gjort sen jag var tre år: ”I dag är jag Dior, i morgon är jag Balmain”, säger hon.

Var med och utse vinnaren på Nordstans Instagramkonto 23-25/3

Andrea Werngren pratar även hon om vikten av att kunna variera sina uttryck.

– Jag är en sån som inte kan lägga fram kläder dagen innan – jag måste gå på morgonens mood. Jag gillar att visa ”här kommer jag”, lite som en påfågel!

”Som ett levande konstverk”

Även Jeanbosco Nzubaha och Linus Alverén mixar sina stilar från dag till dag.

– Men det finns nog alltid en röd tråd i linjer, siluetter och färger. Kläder har alltid varit en lek för mig, ett kreativt sätt att uttrycka sig, säger Linus och förklarar att han kommer från en konstnärlig familj.

– Min farfar målar tavlor och min pappa är tatuerare, så här kanske man kan se mig och min stil som ett levande konstverk i stället.

Kombinerar kläder med smycken

Jeanbosco hämtar mycket av sin inspiration från barndomen i Rwanda och de kläder som folk bar.

– Min mamma brukade gå på second hand och shoppa fina grejer till sig själv och till oss barn. Jag tycker om att fånga upp detaljer och plagg från många olika håll, med ett lite extra stort intresse för att kombinera kläder med smycken, berättar han.

– Jag är bara superglad att jag får vara med i finalen! Kläder är mitt liv.

Läs mer om tävlingen Göteborgs bäst klädda här

Niklas Lundin tycker att göteborgarna och juryn fått fram fyra väldigt fina finalister.

– De har verkligen en personlig klädstil och de vågar sticka ut. Jag tycker att det finns ett klimat i Göteborg som gör att man vågar göra det och det vill vi gärna fortsätta inspirera till.

All röstning sker via Nordstans Instagram Stories. Semifinalerna går av stapeln den 23 och 24 mars och det är göteborgarnas röster som avgör vilka två som gör upp om slutsegern – och som i finalen den 25 mars utser Göteborgs bäst klädda.