”Systemen är bland de mest energieffektiva på marknaden, med ett elsystem som harmoniserar med båtens övriga elektriska utrustning,” säger Oscar Théen, CTO.
”Systemen är bland de mest energieffektiva på marknaden, med ett elsystem som harmoniserar med båtens övriga elektriska utrustning,” säger Oscar Théen, CTO.

Därför är elbåtar den nya gröna vågen: ”Bättre upplevelse”

Efterfrågan på eldrivna båtar är stor. Svenska bolaget GSM Electric är i framkant inom branschen tack vare sin helhetslösning GreenStar Marine. Nu genomför de en emission för att ta sig ut på marknaden i Europa.

|

Bilar elektrifieras världen över och nu kan fritidsbåtar stå på tur. Motorer med diesel eller bensin som bränsle får konkurrens från eldrivna system, vilket GSM Electric AB märker på det snabbt växande intresset. Bolaget utvecklar elektriska drivsystem som passar både nya och befintliga båtar.

– Vi har skapat system i 20 år, men den stora samhällsförändringen sker nu. Världen ser behovet av elektrifieringen, säger Oscar Théen, CTO på GSM Electric.

Efterfrågan beror bland annat på lagförslag i Europa som hindrar förbränningsmotorer för båtar. Uppmärksammade frågor som klimatet och förorenade hav bidrar också till omställningen.

– Delar av Östersjön utgör världens mest förorenade havsområden. Vi måste göra något för att förändra det, säger Åsa Snaar, VD på GSM Electric.

Det finns flera fördelar med eldrivna båtar, inte bara för miljön och vattnet.

– Det ger en bättre upplevelse tack vare att båtarna inte låter högt och luktar avgaser. Passagerarna hör plötsligt fågelkvitter och människor som badar i skärgården, säger Oscar Théen.

För de flesta som använder båten på semestern räcker en elmotor till, menar Oscar Théen. En hybridlösning kan vara ett alternativ om man behöver åka längre sträckor.

GSM Electric tar in kapital för att expandera verksamheten och satsa på den europeiska marknaden för eldrivna båtmotorer.
GSM Electric tar in kapital för att expandera verksamheten och satsa på den europeiska marknaden för eldrivna båtmotorer.

Kapital för att anställa och skala upp

GSM Electric genomför nu en emission för att öka personalstyrkan, marknadsföra sig, industrialisera produkterna och ge sig ut på den europeiska marknaden.

– Verksamheten är redo för att skala upp. Genom att möta efterfrågan med både material och personal kan vi börja leva upp till möjligheterna, säger Åsa Snaar.

Hon har arbetet på multinationella bolag och har 20 års erfarenhet inom uppstartsbolag. Oscar Théen är teknisk chef i företaget med stor erfarenhet av båtar och marinbranschen.

– Tack vare att Oscar varit med länge kan vi känna trygghet i att de 500 systemen som finns ute hos kunder idag fungerar så bra som de gör, säger Åsa Snaar.

Komplett system med molnlösning

En molnbaserad lösning uppdaterar båtarna automatiskt. Kunderna får information direkt i mobilen om bland annat batterinivå och GSM Electric kan ta del av data för att hjälpa kunderna på distans.

– Systemen är bland de mest energieffektiva på marknaden, med ett elsystem som harmoniserar extremt väl med båtens övriga elektriska utrustning, säger Oscar Théen.

Han menar att helhetslösningen får GreenStar Marine att sticka ut bland konkurrenterna.

– Vi levererar ett nyckelfärdigt koncept som är effektivt och lätt att installera i båtar.

Fakta om emissionen:

Teckningsdatum: 13 – 26 september

Emissionsvolym: 12,1 MSEK

Teckningskurs: 11 SEK per aktie

Teckningsanmälan: https://eminova.se/uppdrag/gsm-electric-ab/

Kontakt: 031-14 80 70, info@greenstarmarine.com