Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ulf Dageby och Mattias Hellberg.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nationalteaterns Rockorkester | Trädgårdsföreningen, fredag

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Rock

Rock

Nationalteaterns Rockorkester

Trädgårdsföreningen, fredag

Publik: 3 500 och utsålt

Bäst: De ger publiken vad de vill ha och öser på till 110 procent.

Sämst: Var är mellansnacken?

Finns det någonting som ännu inte har sagts om Nationalteaterns Rockorkester, tänker jag när Sveriges klenoder går ut på scen ur blå rök. Det är första stoppet på sommarturnén. Med sig har de ett gäng fyrtio år gamla låtar och en frontman med sjuttio år på nacken. På pappret blir det pannkaka. Inte i verkligheten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Starten, en grymt fin version av Stranden, får ett ljummet mottagande. Den mynnar snart ut i Jack the ripper. Efter Mattias Hellbergs avgrundsvrål är den ruffiga och, för många, nostalgiska resan inledd.

Klassiker bäddar för kollektivt skrålande. Vi fortsätter att spela rock & roll men vi håller på att dö, sjöng Ulf Dageby för över tjugo år sedan. I dag tar Hellberg över orden. Matilda Sjöström sjunger Hanna från Arlöv och Hon flytta ut till Bergsjön. Melodiska Ingelas sång är en fin kontrast till det annars 70-talsruffiga och Barn av vår tid, Bängen trålar och Livet är en fest hörs nog ända ut till förorterna.

De öser på. Skiter i att de är daterade. För även om det är låtar av deras tid, har de klarat sig genom generationer. Det bekräftar publiken. Där står gamla bredvid unga. De med hjärtat till vänster, vars tonår ackompanjerats av musiken, har sällskap av de som inte var påtänkta vid tillfället.

På sitt eget, bitska sätt spottar Ulf Dageby ur sig odödliga rader för att sedan bli mjuk i Bara om min älskade väntar, tolkningen av Bob Dylans Tomorrow is a long time. Vi slutar inte spela förrän vi ålar ut på scen, sa Dageby för två år sedan. Vi tror honom.