En bok som kan läsas som en allegori över den sydkoreanska samtidshistorien, skriver Mikaela Blomqvist om Yi Munyõls Vår fördrivne hjälte. Foto: Pressens bild.
En bok som kan läsas som en allegori över den sydkoreanska samtidshistorien, skriver Mikaela Blomqvist om Yi Munyõls Vår fördrivne hjälte. Foto: Pressens bild.

Yi Munyŏls nya en spöklik idéroman

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Skolgården utgör ofta, såväl i litteraturen som i verkligheten, ett rum för ovanligt rå och renodlad maktkamp. Så är också fallet i den sydkoreanska författaren Yi Munyŏls roman Vår förvridne hjälte som nu blir hans tredje på svenska, i fin översättning av Anders Karlsson & Park Ok-Kyoung. Med sina dryga hundra sidor är romanen en klar och enkel studie i hur över- och underordning etableras.

I en vanlig klass på den sydkoreanska landsbygden råder ett skräckvälde under klassens ordningsman Ŏm Sŏktae. Hit kommer berättaren, tolv år gammal, från en elitskola i Seoul. Övertygad om sin egen överlägsenhet gentemot de lantliga eleverna blir han chockad över nyordningen och inleder en tröstlös kamp mot Ŏm Sŏktae, inte så mycket omöjlig genom Ŏm Sŏktaes styrka som genom den legitimitet han får via de andra barnen som även de är utsatta för skräckväldet.

ANNONS

Boken gavs först ut 1987 men utspelar sig redan 30 år tidigare under sydkoreanskt 50-tal. Årtiondena nämns bara kort i själva boken men är ändå inte utan vikt.

1987 hölls de första demokratiska valen i Sydkorea men bara sju år innan massakrerades över 600 personer till följd av 18:e maj-upproret för demokrati. Det 1950-talet där delningen av Korea liksom militärdiktaturen var ny fungerar visserligen bara som en tyst fond mot vilket det koncentrerade skoldramat utvecklar sig, men Vår förvridne hjälte går också att läsa som en allegori över den Sydkoreanska samtidshistorien.

I den korta ramberättelse som avslutar boken väcker demokratin och kapitalismens inträde minnet av skolgårdstyrannen till liv igen. Huvudpersonen som har klarat sig väl i samhället upplever plötsligt livet som en hopplös gyttjepöl och längtar nostalgiskt tillbaka till den strikta ordning där han hade en given plats.

Vår förvridne hjälte är en på en gång fullkomligt realistisk skolskildring och spöklik liten idéroman.

ANNONS