Svensk seger på ”Kokböckernas Oscarsgala”

ANNONS
|

Tävlingen är en utmärkelse för mat- och dryckesböcker och kallas ibland för kokböckernas Oscarsgala eller VM i kokböcker. 24 stycken svenska bidrag hade chans att ta hem priser i olika mat- och dryckeskategorier. En av vinnarna var göteborgarna Leif Mannerström och medförfattaren Britt-Marie Mattsson.

– Helt obegripligt att få ett sådant fint pris. Det var en otrolig ära att bara vara nominerad. Vi trodde aldrig att vi skulle vinna, säger hon.

År av planer

Britt-Marie Mattsson och Leif Mannerström känner varandra sedan ungefär 40 år tillbaka. De har under årens lopp pratat mycket om vad som har serverats på olika toppmöten och haft ett gemensamt intresse i detta.

ANNONS

– Vi pratade ungefär i 35 år om att vi borde skriva en bok om hur maten används för att imponera och göra ett gott intryck, säger Britt-Marie Mattsson och fortsätter.

– Sen en nyårsdag sa Leif ”Hur blir det med boken egentligen?” och så var vi igång, säger hon.

Boken "Matens makt" behandlar måltidens roll i officiella sammanhang och statsbesök. Den går tillbaka i tiden och analyserar olika möten där maten har haft en avgörande betydelse. Boken följer ingen kronologisk ordning och är inte heller platsbunden.

– Vi gjorde jättemycket research och valde sedan ut sådant vi själva tyckte var intressant, säger Britt-Marie Mattsson.

LÄS MER:Matens makt: En bok om matens viktiga roll i världspolitiken

Historieberättandemen också recept

Boken innehåller också recept ihopsatta av Leif Mannerström som är inspirerade av sammankomsterna men i nyare enklare tappning. Där finns allt från en fisksoppa á la Fidel Castro till en typisk Winston Churchill-frukost som läsaren kan tillaga.

På grund av andra åtaganden i Sverige kunde varken Mattsson eller Mannerström närvara. På plats i Kina för att ta emot priset fanns istället Johanna Kullman förläggare på Norstedts bokförlag.

Hur ska ni fira vinsten?

– Dricka ett glas champagne och äta någon god mat som Leif får laga, säger hon.

ANNONS

Gourmand World Cookbook Awards

  1. Tävlingen instiftades av fransmannen Edouard Cointreau 1995 och sedan dess har priser delats ut varje år från olika gastronomiska städer. De tre senaste åren har utdelningen skett i Yantai, Kina.
  2. Totalt finns 70 kategorier där kokboksförläggare, författare, fotografer, kockar och journalister kan tilldelas priser.
ANNONS