Stor manifestation mot kvinnoförtryck

Det som började med Harvey Weinsteins övergrepp och metoo-rörelsen, blev på söndagskvällen till en stillsam och värdig manifestation mot kvinnoförtryck i film- och teaterbranschen.

ANNONS
|

Det gemensamma uppropet #tystnadtagning har blottlagt ett närmast strukturellt förtryck inom film- och teatervärlden. Fler än 700 skådespelare har nu skrivit under uppropet i Svenska Dagbladet och vittnat om såväl sexuella trakasserier som rena övergrepp.

I helgen togs ännu ett steg för att uppmärksamma missförhållandena i branschen när flera av vittnesmålen lästes upp inför publik på teatrar och kulturhus över hela landet, från Malmö till Luleå.

Grät av texterna

På Södra Teatern i Stockholm var kulturminister Alice Bah Kuhnke på plats för att lyssna när skådespelare läste upp de anonyma berättelserna, och i Göteborg skedde på söndagskvällen en liknande manifestation på Världskulturmuséet.

ANNONS

–Jag grät när jag läste de här texterna i tidningen och det känns angeläget att vara här för detta är en oerhört betydelsefull fråga. Det viktigaste just nu är att de utsatta kvinnorna inte känner sig ensamma, sade Linda Chenck som tagit plats i publiken på Världskulturmuséet.

Även här var de omskakande vittnesmålen anonyma. De 50 kvinnliga skådespelare som turades om att läsa upp sina kollegors berättelser hade noga plockat bort detaljer som eventuellt kunde identifiera förövarna. Allt för att uppmärksamma det strukturella kvinnoförtrycket i film- och teaterbranschen, inte sätta fokus på enskilda gärningsmän.

Inte förvånad

–Jag jobbar inom branschen och även om jag inte har upplevt den här typen av övergrepp själv så är jag inte förvånad att det förekommer. Det ska bli intressant att se hur många män som dyker upp här i kväll, sade Madeleine Jacobsson strax innan manifestationen skulle dra igång.

Och visst dök det upp en och annan man. Men de var i ärlighetens namn inte jättemånga.

–Nej, vi hade absolut kunnat vara några fler. För egen del både tror och hoppas jag att det kommer något gott ur den här Metoo-rörelsen. Det finns ju ingen väg tillbaka nu, menade Jan Albert Sjödahl, och fick medhåll av regissören Annika Appelin som satt intill.

ANNONS

"Hands off"

–Jag är väldigt stolt över alla kvinnor som har valt att dela sina historier på det här sättet. Det finns en otroligt kraft i hela Metoo-rörelsen. Nu orkar man gå till jobbet och säga "hands off". Det är en underbar känsla.

ANNONS