Tillåts att ha sex men inte använda Facebook?

Åldersgräns på internet skulle kunna innebära att det blir tillåtet för 15-åringar att ha sex och köra moppe, men inte att använda Facebook utan mammas tillstånd, skriver Emanuel Karlsten.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Internet kan få en åldersgräns på 16 år. Ett skämt? Nej, det handlar om en bindande förordning från EU. Sveriges val är var gränsen ska vara mellan 13 och 16 år. En utredning pågår och ska vara klar i maj. Ännu är alltså inget avgjort, men enligt källor med insyn lutar nu utredaren åt att föreslå den övre gränsen, 16 år.

Just den höga åldersgränsen finns anledning att reagera på.

Det finns nyanser i det här och det är viktigt att ha med dem innan någon rasar. Förordningen är till för att stärka skyddet för barn från internettjänster som utnyttjar personuppgifter i kommersiella syften. Det handlar därmed om de flesta sociala medier, men också om andra tjänster som sparar ner data om en person. Tanken är att alla medborgare ska ha få mer koll på detta, men att barn behöver särskilt skydd.

ANNONS

Google, som genom sina många internettjänster kartlägger användares beteenden och data för att kunna leverera precisa annonser, är rimligtvis i farozonen. De kommer inte kunna spara ner information om dig om du är barn, utan att få samtycke från en förälder. Så hur ska de veta? Ytterligare en box där man lovar att man är över 16 år? Eller legitimation? EU specificerar det inte och ansvaret hamnar därför på internettjänsterna.

Konsekvenserna av strängare kontroll kan bli allvarliga. För även om det kan tyckas rimligt att föräldrar sitter med eller ger tillstånd till barn upp till tolv år, händer något avgörande vid tonåren. Sexualitet börjar utforskas, självständighet formas och barn söker sig hellre till jämnåriga än föräldrar. De söker information kring läggning och ventilerar oro. Frihet och integritet börjar krävas; att få stänga dörren till rummet, börja utforska ett eget liv. Några får sitt första sommarjobb, andra kanske får börja att passa barn, resa ensamma eller göra inköp. Det är en viktig identitetsformande tid - och den formas i hög utsträckning på internetplattformar som kräver behandling av persondata. Vilket alltså nu skulle kunna kräva en förälders samtycke - upp till 16 års ålder.

I förordningen anges att hjälplinjer för barn ska undantas. Men en kontakt med till exempel Bris behöver ofta föregås av en diskussion med jämnåriga – vilket görs på nätet.

ANNONS

I extremfallet skulle det alltså kunna bli förödande. Den goda idén att skydda barns data skulle kunna missbrukas av förälder som vill isolera barn från kontakter. Och inte bara hemma, utan också i skolan. För även skolan behöver anpassa sig här. Ska elever använda sajter som hämtar persondata i undervisning ska ju samtycke inhämtas. Och om några föräldrar vägrar, vad händer då? Undervisning bara för barn med godkännanden?

Allt det här är frågetecken utan tydliga svar. För förordningen ger inga detaljer. Ytterst är det EU-domstolen som kommer få avgöra frågorna om vilka sajter som egentligen avses och hur samtycket ska se ut.

Trots den knapphändiga informationen ska Sverige alltså ta ställning till åldersgräns, vilket just nu alltså påstås luta mot att bli 16 år. I bästa fall blir det som lagstiftaren vill och internet anpassar sig och gör barnversioner av sina sajter, som inte lagrar persondata eller visar reklam. I värsta fall får vi ett uppdelat internet. Det skulle innebära ett Sverige där det är tillåtet för 15-åringar att ha sex och köra moppe, men inte att använda Facebook utan mammas tillstånd.

ANNONS