Så många sökte tjänsten som ny chef för Konstmuseet

ANNONS
|

Bland de sökande finns en hotellchef med en mängd olika yrken på sitt cv, bland annat journalist, ordningsvakt och sociolog. En annan driver ett konsultföretag som har regelbundna uppdrag för Göteborgs stad. Två av de sökande är etablerade konsthandlare med många uppdrag inom auktionsbranschen. En sökande har bara gymnasieutbildning och är 24 år gammal.

Fyra av dem har redan en bakgrund som museichef, förutom Pontus Hammarén, de norska konsthistorikerna och museicheferna KnutLjøgodt och Pontus Kyander liksom Jan-Erik Lundström, i dag direktör vid Samiska centret för samtidskonst. Han har tidigare varit chef för Bildmuseet i Umeå. Av dessa fyra är de tre senare disputerade. Även Linnea Palme, konstnär och tidigare curator, har en doktorsexamen i konst.

ANNONS

Ytterligare några i ansökningshögen har kandidatexamen i konst och de flesta av dem arbetar i dag som curatorer på olika konstmuseer runt om i landet.

Hittills har en handfull intervjuer gjorts i rekryteringen till tjänsten.

– Vi tror att vi kommer att ha ett beslut innan midsommar, sägerTatjana Marin Kartal, HR-chef på Göteborgs kulturförvaltning.

För att axla rollen som chef vid Göteborgs konstmuseum så krävs en hel del. Något som Pontus Hammarén är väl medveten om. I år slutar han som museichef på Konstmuseet i Borås efter att ha varit förordnad i sex år. Kulturnämnden valde att inte förlänga hans uppdrag.

– Jag vet inte riktigt hur långt gången processen är. Men det här skulle vara en spännande och en rolig utmaning för vem som helst som får tjänsten, säger han och fortsätter:

– Det är ett stort museum med en väldig bredd, från 1400-tal till samtida konst, det gillar jag.

Läs också:Tomma chefsstolar präglar Kulturgöteborg

Även Stadsmuseet i Göteborg omorganiseras. Ett nytt internt organisationsförslag har tagits fram.

– Vissa tjänster där är redan tillsatta och andra är ute för intern rekrytering, säger Nike Wallström, kommunikationschef.

FAKTA: Sökande till tjänsten som museichef

KnutLjøgodt – Norsk konsthistoriker som har arbetat som direktör vid Nordnorska konstmuseet i Tromsö. Har en doktorsexamen i konst.

Martin Schibl – Arbetar just nu som frilans med produktion och curatering och är curator på Växjö konsthall. Har tidigare arbetat som bland annat konstkritiker och har en fil. kand. i praktisk filosofi.

Michael Rosengren – Egen företagare inom filmproduktion. Examinerad filmograf.

Linnea Palme – Har arrangerat och varit konstnär vid 25 olika konstutställningar runt om i Sverige. Hon har dessutom en doktorsexamen i konst.

Staffan Sjöberg – Har en magisterexamen i konst och har arbetat som intendent på Skånes auktionsverk under många år.

Elisabeth Fagerstedt – Driver eget företag som konsthandlare och har tidigare varit enhetschef för konst– och museiverksamheten i Uppsala. Har en kandidatexamen i konst.

Tomas Roman – Hotellägare i Göteborg. Han är tidigare utbildad journalist, copywriter, ordningsvakt och sociolog.

Jon Jonsson – Leder ett konsultföretag. Har tidigare varit med och startat Körsbärsgården på Gotland där han byggt upp en konsthall.

Lena Hafdell – Tidigare VD för Göteborgs auktionsverk och Bukowskis Market (tidigare Auktionskompaniet). Har en kandidatexamen i konst.

Pontus Hammarén – Arbetar som konstmuseichef på Borås konstmuseum. Har tidigare varit textförfattare och konstskribent. Har en kandidatexamen i konst och kulturvetenskap.

Pontus Kyander – Norsk konsthistoriker som arbetar som har arbetat som lektor och museidirektör i Norge och Finland. Har en doktorsexamen i konst.

Jan-Erik Lundström – Arbetar som konstnärlig ledare och direktör vid Samiska centret för samtidskonst. Har tidigare varit länsmuseichef på Norrbottens läns landsting och museichef för Bildmuseet i Umeå. Har en doktorsexamen i konst.

Agneta von Zeipel – Curator vid Bohusläns museum, tidigare konsthallschef och utställningschef vid Bohusläns museum.

Dzenita Mehovix – 24-årig student, gymnasial utbildning.

ANNONS