Hanna Jedvik: Frukosten med Trump borde kosta Brunegård jobbet

Tomas Brunegård borde ta ansvar för sitt svaga omdöme och lämna styrelsen för Sveriges Radio.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I mars för snart två år sedan stod det klart att Tomas Brunegård, tidigare vd och styrelseordförande för mediebolaget Stampen där bland andra GP ingår, var utsedd till ny ledamot i styrelsen för Sveriges Radio. Ett besked som drog fram som en tornado i den publicistiska svenska debatten.

"Tomas Brunegård? Den störste mediecharlatanen i modern tid? Och han lönas med ett styrelseuppdrag hos Sveriges Radio!?" Skrev journalisten Andreas Ekström på Twitter och syftade på den förlust på hundratals miljoner kronor som Stampen redan då hade gjort i sin iver att expandera. Dessutom med stora bonusutdelningar till sig själv. Alltmedan kärnverksamheten, själva tidningsproduktionen, gick på knäna.

ANNONS

"Internationell auktoritet”

Ove Joansson, ordförande för Ägarstiftelsen för public service, motiverade valet av Brunegård med att denne "utan tvekan är en av de mest kvalificerade medieledarna i Sverige", samt att Brunegårds starka engagemang i tryck- och yttrandefrihetsfrågor runt om i världen kvalificerar honom till uppdraget. Joanson räds inte att slå fast att Brunegård med sitt ordförandeskap för världens tidningsföretag i World Association of Newspapers är en ”internationell auktoritet” på området.

En företagsrekonstruktion senare torde det inte råda någon tvekan om att Brunegårds kunskaper i att driva medieföretag lämnar en del övrigt att önska. Men framför allt blir den påstådda vurmen för tryck- och yttrandefrihet något av en ögonbrynshöjare när pingstvännen Brunegård i torsdags medverkade vid en bönefrukost tillsammans med USA:s president Donald Trump.

”Man får vara lite öppen och höra vad som sägs innan man tar ställning”, förklarar han för den kristna tidningen Dagen. Tryck- och yttrandefrihetskämpen Tomas Brunegård menar alltså att han inte har hört tillräckligt vad det gäller Förenta staternas nytillträdde president.

Brunegård borde lämna

Nu är de inte min uppgift att utbilda mediemän, men Donald Trump valde att på sin första presskonferens hindra en reporter från CNN att ställa frågor. Han har hotat enskilda reportrar och mer eller mindre förklarat krig med den amerikanska presskåren, som går under benämningen ”oppositionen” i Trumps stab. Varken han eller hans medarbetare tvekar att anklaga medierna för att publicera falska nyheter eller att ljuga journalisterna rätt upp i ansiktet. För att sedan påstå att de bara levererade alternativa fakta.

ANNONS

Dagen efter den första presskonferensen gick Vita Husets presskår ut i ett öppet brev till presidenten och sa att de även fortsättningsvis sinsemellan kommer att vara oense i mycket, men står enade gentemot Trumps försök att inskränka medierna. Tomas Brunegård tycker inte att detta räcker för att markera avstånd från Trump.

Att en person med så pass vag uppfattning om pressfrihet är ledamot i Sveriges Radios styrelse är starkt graverande för ett public serviceföretags trovärdighet, särskilt som vd Cilla Benkö vid ett flertal tillfällen höjt rösten för att slå vakt om mediers frihet runt om i Europa. Tomas Brunegård borde ta ansvar för sitt svaga omdöme och sin bristande kompetens och lämna styrelseposten åt någon mer lämpad.

ANNONS