Bergman gör Bergman i Göteborg

Eva Bergman dramatiserar sin pappas Oscarsbelönade film för Göteborgs stadsteater: "Fanny och Alexander är oslagbar! Jag tycker att det är något av det bästa som skrivits, en makalös text och otroligt mycket roligt för alla skådespelarna", säger regissören Eva Bergman.

ANNONS
|

– Jag ser fram emot att få arbeta med en stor, fantastisk ensemble och mina otroligt skickliga musiker, som inspirerar mig i allt jag gör, säger regissören Eva Bergman till GP.

Det ärförsta gången Eva Bergman, en av landetsfrämsta regissörer, tar sig an ett av sin fars verk. Och berättelsen hon väljer är ingen mindre än denmagnifika storfilmenFanny och Alexander från 1982 som vann fyra Oscars, bland annat för Sven Nykvists foto.

– Fanny och Alexander är oslagbar! Jag tycker att det är något av detbästa som skrivits, en makalös text och otroligt mycket roligt för alla skådespelarna. Dessutom ser jag en stor musikalisk potential med möjligheter att göra uppsättningen på mitteget sätt.

ANNONS

Eva Bergman nämner att filmen använde sig mycket av den klassiska musiken.

–Men där finns ju många lager: kyrkomusiken, den judiska musiken, den världsliga musiken och teatermusiken...

"Kände mig klar att göra en Bergmanuppsättning"

Berättelsen om familjen Ekdahl har även visatssom tv-serie. På teaterscenen har familjeeposet tidigare exempelvis satts upp på Nationaltheatret i Oslo, danska Aarhus teater och på Dramaten i Stockholm. Det är också den sistnämnda uppsättningen, i regi av Stefan Larsson, som Eva Bergman kommer att utgå ifrån.

– Jag tyckte att den bearbetningen var fantastiskt bra. Men hur vi kommer att göra detta i vår tur är det för tidigt att säga något om än. Det är ju ett helt år kvar.

Det är första gången du tolkar din fars verk. Varför just nu?

– Jag har alltid försökt segla medegna segel så att säga. Men nu har jag hållit på så länge att jag kände mig klar att göra en Bergmanuppsättning. Exakt hur jag kommer att gestalta det vet jag alltså inte riktigt än. Vi har ett stort arbete framför oss.

Varför just Fanny och Alexander?

– Jag har alltid varit publikinriktad, och jag tror att Fanny och Alexander har en stor chans att dra publik om jag fårsäga så,lite blygsamt.

"Inte pirrigt - bara härligt"

Är det pirrigt att pjäsen kommer att blir jämförd filmen som så många kan relatera till?

ANNONS

– Nej det är faktiskt bara härligt tycker jag, Men så är jaginte hellerlagd år det pirriga hållet.

Stadsteatern: "Vårt fyrverkeri"

Fanny och Alexander får premiär 14 december 2018 på Göteborgs stadsteater. Nästa år firas 100-årsjubileet av Ingmar Bergmans födelse. Och teaterversionen ärGöteborgs stadsteaters bidrag till firandet.

– Det här blir vårt fyrverkeri, en väldigt stor och påkostad uppsättning. Det blir en värdig hyllning till vår största teater- och filmskapare, sägerPontus Stenshäll, konstnärlig ledare på Göteborgs stadsteater.

Han var i kontakt med just Eva Bergman för att samtala om olika uppsättningsidéer inför firandet.

– Vi fastnade för det här mastodontverket. Jag är jätteglad och stolt över att Eva vill göra det här med oss, det kommer bli något extra. Fanny och Alexander är hans finaste verk tycker jag, säger Pontus Stenshäll

Eva Bergman, som är dotter till Ingmar Bergman och Ellen Bergman,ledde tillsammans med Ulf Dohlsten Backa Teater från 1978 till år 2000. På Göteborgs stadsteater har hon bland annat regisserat Blodsbröder, Den kaukasiska kritcirkeln, Påklädaren och nu senast Driving Miles med Sven Wollter i en paradroll.

Just nu är arbetar hon för fullt medföreställningen Karl Gerhard som får premiär på Göteborgs stadsteater 3 november. En pjäs som ligger "märkvärdigt rätt i tiden just nu" som Eva Bergman konstaterar med Karl Gerhards brinnandeanti-nazistiska engagemang i åtanke.

ANNONS

För sitt arbete har Eva Bergmanerhållit en rad priser och utmärkelser, bland demGöteborgs Stads hederspris och Thalia-priset.Förutom i Göteborg har hon bland annat arbetat på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, på Dramatenoch i Mocambique.

ANNONS