Ölproducenten Omnipollo öppnar bar i Göteborg

Det populära ölet Omnipollo öppnar nu en bryggeribar i centrala Göteborg. Och de lokala ölbryggarna välkomnar konkurrensen från huvudstaden. – När jag hörde det kände jag med glimten i ögat "Hur vågar han göra detta?", säger Rodrigo Arvidsson, Oceans delägare och vd.

ANNONS
|

Ocean, Dugges, Stigbergets, West Coast, Poppels... Det finns i dagsläget flera mindre lokala ölbryggerier i Göteborg. Men ingen av dem har en egen pub eller restaurang med samma namn och märke.

Nu planerar stockholmarna bakom Omnipollo att öppna en bar i centrala Göteborg. Men exakt vart vill ägaren Henok Fentie just nu inte avslöja. De har precis skrivit på kontrakt för en ny lokal som ska helrenoveras.

–En totalrenovering egentligen. Vi gillar läget och förutsättningarna som lokalen har och vi kommer bygga om allting från grunden och upp. Men min tippning är att vi öppnar i slutet på året. Det är förhoppningen.

Stockholmsbaren Omnipollos hatt har funnits på Söder sedan 2015 och bryggeriet öppnade under 2011.

– Det har gått väldigt bra. Det har varit ett sätt att presentera vår öl, en mötesplats. I och med att ölen är vår kärnverksamhet har puben varit mer som ett showroom. Men det har varit jätteroligt att det blivit en plats för väldigt intresserade öldrickare som kan vistas under samma tak som mindre bevandrade.

Nytt matkoncept: Fisk och skaldjur

Egen öl och pizza har varit konceptet i Stockholm. Men i Göteborg planeras det lite annorlunda, åtminstone när det kommer till maten. Samtidigt kommer de samarbeta med Göteborgsbryggerier som Stigbergets och Dugges.

– Vi har slagit oss samman med en fantastiskt duktig kock som kommer vara delägare och jobba med lokala råvaror. En övergripande New England-inriktning. Fisk- och skaldjursfokus.

Varför öppna i Göteborg?

– Vi är en grupp människor som producerar öl över hela världen. När vi öppnade i Stockholm hade vi aldrig bryggt öl i Sverige tidigare. Så det kändes naturligt att servera där vi producerat den. Och den ölen produceras i Göteborg, på Dugges bryggeri ute i Landvetter. Så det här är ett sätt att komma ännu närmare ölen.

Tror du våra lokala bryggerier kan ogilla konkurrensen nu?

–Det jag hoppas och tror är att vi delar en känsla kring hantverksöl. Vi är en grupp som slår från underläge. Vi är fem procent av en marknad bland stora aktörer. Folk omfamnar en och gillar att man är med och bidrar. Det är en extremt öppen och välkomnande kultur. I en annan bransch hade det säkert uppfattats som konkurrens, sägerHenok Fentie och fortsätter;

–Det vi konkurrerar mot, allihopa, är dålig öl. Det tror jag alla seriösa hantverksbryggare skulle skriva under på.

Göteborgsbryggare positiv: "Häftigt"

När GP ringer upp Oceans delägare och vd, Rodrigo Arvidsson, gläds han åt nyheten.Ocean är känd för öl som Glenn No5, Lallas Lager och Ebbot Ale som produceras i Åby utanför Göteborg.

ANNONS

–Ja, ja, Henok han känner jag. Vi har jobbat ihop tidigare. När jag hörde det kände jag med glimten i ögat "Hur vågar han göra detta?". Men det är häftigt. Det är ju trots allt två olika branscher. Att brygga öl och att äga en restaurang med allt vad det innebär. Det är häftigt att han vågar göra båda sakerna.

LÄS MER:Ocean har jäst ur Lyckholms bryggeri

Samtidigt blir Rodrigo Arvidsson inspirerad till att göra något liknande. Någon rädsla för konkurrens finns inte.

–När vi gjorde vår affärsplan hade vi med en bryggeripub, som vi nu elva år senare inte vågat oss på. Nu har han gett oss lite inspiration här att det kanske är dags att testa idén. Att våga. Men då behövs två olika team och då behöver vi också fylla på kompetensen i bolaget.

Finns det utrymme för flera bryggeripubar i Göteborg?

–Ja, jag tycker att även mindre krogar också är väldigt populära. Speciellt nu när man har lite andra krav på maten, att man får ha alkohol med kall mat exempelvis. Då kan man ha ett krypin och öva lite.

LÄS MER:Öl i fokus på ny festival i Göteborg

ANNONS