Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nödplanen för hemlösa: Nattöppen kyrka

I söndags sjösattes nödplanen för hemlösa i vinter. Vasakyrkan öppnade sina portar för EU-medborgare som inte har någonstans att ta vägen på natten när kylan tränger på.

Sedan i söndags har kyrkan varit nattöppen för bostadslösa EU-migranter. Kyrkan lånar ut sin lokal mellan klockan 21 och klockan 7 för att den som inte har någonstans att ta vägen ska kunna komma in och få lite värme.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Göteborgs kommun samarbetar med Stadsmissionen i projektet och delar ansvaret för bemanningen under nätterna, berättar Teresa Woodall, samordnare för EU-medborgare vid Göteborgs kommun.

– Det finns inga sängplatser, det är kyrkbänkar som gäller, säger hon. Det här är mer för att kunna komma in och värma sig och slippa vara ute under natten.

Manoel Powell levde tidigare i Köpenhamn och har varit i Göteborg drygt tre veckor. De senaste nätterna har han tillbringat i Vasakyrkan och kunnat undgå den värsta kylan.

– Det är tufft att vara över 50 år och hemlös, säger han.

Vi träffar honom på Famnens dagcenter hos Frälsningsarmén. Här kan hemlösa EU-migranter få en stunds respit från livet på gatan. Ta en dusch, tvätta kläder, köpa en smörgås för en bilig penning och dricka en kopp kaffe.

Ion Tudorel kommer ofta till Famnen. Han försörjer sig genom att panta burkar. Ibland tigger han för att få ihop pengar. Tidigare bodde han i en husvagn, men den saknar värme.

– Det är jättekallt nu, säger han och berättar att han kunnat sova på Stjärnklart de senaste nätterna.

Natthärbärget Stjärnklart har i dag 35 platser. En sovplats kostar 20 kronor per natt och det går att boka plats för tre nätter i rad. Det är när Stjärnklart är fullbokat och det är så kallt att det är direkt hälsofarligt att sova ute som Vasakyrkan ska hålla öppet, enligt kommunens nödplan för hemlösa.

Eftersom kylan ser ut att hålla i sig ett tag kommer kyrkan att hålla öppet veckan ut. Efter det ser man hur vädret utvecklar sig.

Fältare från kommunen och de idéburna organisationerna söker upp hemlösa EU-medborgare för att informera om vart de kan vända sig när det blir riktigt kallt. Informationsblad har tryckts upp på olika språk.

Åsa Vilu, från Göteborgs Stadsmission, var i Vasakyrkan under onsdagskvällen. Då låg temperaturen på runt minus tio grader i Göteborg.

– Det var en sju och åtta personer från olika länder där då. Alla var oerhört tacksamma för möjligheten att få komma in i värmen, säger hon.

Räddningsmissionen, som bland annat har en öppen förskola för barn till fattiga EU-migranter och driver ett husvagnsprojekt för barnfamiljer, har inga uppgifter om att barnfamiljer i Göteborg står utan tak över huvudet i vinter.

– Våra fältassistenter har gjort besök husvagnarna. Där finns det värme, även om det inte blir lika varmt som i en lägenhet, säger Ulrika Falk från Räddningsmissionen.

Kommunen räknar med att är något färre människor som försörjer sig på gatan under vintern. Många av dem som vistats i Göteborg under hösten åkte till sina hemländer, som Rumänien och Bulgarien, under helgerna.

För hemlösa göteborgare finns jourboenden, men läget har varit krävt sedan Stadsmissionens boende Gatljuset tvingades stänga för renovering. Först från och med måndag öppnar de med tolv platser i tillfälliga lokaler.

– Men om någon söker upp oss och inte har någonstans att bo försöker vi lösa det, säger Åsa Vilu.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.