Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nödlösningen som orsakar trafikkaos under EU-toppmötet

Svenska Mässan var fullbokad och hotellet på norra Älvstranden är för litet – det är skälet till att trafikkaos väntar inför EU-toppmötet i Göteborg. EU-topparna bor nämligen i centrala stan men ska över till Hisingssidan. Polisen är kritisk till regeringskansliets planering. - För framtida möten måste vi få vara med i planeringen och när plats väljs, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

EU-toppmötets delegater bor på Gothia Towers vid Korsvägen – men själva mötet hålls på Eriksberg ute på Hisingen. Detta kommer att lamslå stora delar av Göteborgs trafik under fredagen

Läs mer: Så påverkas trafiken under EU-toppmötet 

En lösning som polisen kritiserar.
– Polismyndigheten har framfört till regeringskansliet att det drar väldigt mycket resurser med boende och möten på olika platser. För framtida möten måste vi få vara med i planeringen och när plats väljs, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg, tillika kommenderingschef för insatsen under EU-toppmötet.

Göteborgspolisen fick information i januari att det skulle bli ett toppmöte och började planera för det i juni.
– Då kollade vi om det verkligen inte gick att ha det på mässan, säger Nord, som tillägger att han därefter släppt frågan och koncentrerat sig på att lösa uppgiften att garantera säkerheten för de sammanlagt 45 delegationer som kommer.
Polisen hade helst sett att boendet och EU-toppmötet låg närmare varandra.

Förfrågan från bokningsbolag

Inför det stora mötet fick Svenska Mässan en förfrågan från ett bokningsbolag, men visste inte då att det handlade om EU-toppmötet. Svaret blev att det redan var bokat.
– Ett bokningsbolag hörde av sig om ett 'större konfidentiellt möte'. De fick beskedet att Svenska mässan de här dagarna är uppbokat, bland annat för Kvalitetsmässan, säger Carina Dietmann, kommunikationsdirektör på Svenska Mässan.
Skulle beskedet ha blivit ett annat om bokningsföretaget sagt att det gällde ett EU-toppmöte?
– Det är en hypotetisk fråga.

Läs mer: Volvo uppmanar anställda att stanna hemma under EU-toppmötet 

Förutom toppmötesdagen på fredag, avsåg bokningsförfrågan också torsdagen. Det är sista dagen av tre för Kvalitetsmässan, Europas största mässa för verksamhets- och samhällsutveckling, som hålls vartannat år i Svenska mässans lokaler. 
– Kvalitetsmässan är planerad sedan flera år. Det hade inneburit stora och omfattande konsekvenser att flytta den, både för Kvalitetsmässan och för våra övriga evenemang dessa dagar, säger Carina Dietmann.

Ingen avstämning med kommunen

Initiativet till toppmötet kommer från regeringen med statsminister Löfven i spetsen. Allt praktiskt, inklusive bokning av lokaler, har skötts av regeringskansliet, utan någon avstämning med Göteborgs kommun.
– Göteborgarna har inte riktigt greppat det, och kanske inte heller vi i kommunen, säger Henrik Dahlberg, pressansvarig på stadsledningskontoret.
Peter Skeppström är politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen som planerat toppmötet.
– Man sonderade med Svenska mässan men de var inte beredda att flytta Kvalitetsmässan. Eriksbergshallen har vi använt tidigare, vid ett finansministermöte (2009), och det fungerade bra. EU-mötets tema, jobb och tillväxt, passar fint till platsen.

Lunch i arbetarnas omklädningsrum

Regeringschefernas arbetslunch under fredagen kommer att intas på Restaurang River på piren framför Eriksbergs gamla maskinhall. 
– Den lokalen har mer eller mindre varit omklädningsrum för arbetarna. Det är sånt där som piffar upp, säger Skeppström.

Skälet till att delegaterna inte bor på Hisingssidan är enligt Peter Skeppström kapacitet. Hotellet bredvid Eriksbergshallen, Quality Hotel 11, har 259 rum, att jämföra med Gothia Towers 1200.
– Vi disponerar en stor del av hotellet på Eriksberg och har vårt mediacenter där. Men det är inte stort nog för alla delegater, säger Peter Skeppström.

Stefan Löfvens initiativ

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) konstaterar att EU-toppmötet inte är kommunens arrangemang.
– Det är Stefan Löfven som initierat det och beslutat att det ska läggas i Göteborg. Vi har inte varit med och planerat det. Men det finns goda skäl att det hålls här, vi jobbar mycket med de sociala frågorna.
Kommunens roll under mötet blir att vara i beredskap och agera om något säkerhetsmässigt problem skulle uppstå, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hon påpekar att Mässan var förstahandsalternativet, men ser Eriksbergshallen som ett bra andrahandsval.
– Jag tycker inte det gör något att vi visar upp mer av Göteborg.
Samtidigt säger sig Hermansson ha förståelse för den irritation som är att vänta för trafikkrånglet.
– Men det handlar bara om en dag. Jag tycker att det är ett kärt besvär, det är roligt att Europa kommer till stan.