Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nätjättar i svart protesterade

Internetvärlden använde sitt kanske mest fruktade vapen i onsdagens protest mot USA:s planerade antipiratlagar: de stängde av viktiga hemsidor.

Engelskspråkiga Wikipedia släcktes, Googles logotyp var täckt av svart och bloggportalen Wordpress var "censurerad" – liksom tusentals andra. Samtidigt var fysiska demonstrationer planerade mot antipiratlagarna i bland annat New York, San Francisco och Seattle och på flera håll var Occupy-rörelsen engagerad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fritt och öppet

"Föreställ dig en värld utan fri kunskap" inleddes det budskap som mötte internetanvändare som försökte logga in på engelskspråkiga Wikipedia. Liksom andra kritiker menar Wikipedia att antipiratlagarna Pipa och Sopa kan allvarligt skada ett "fritt och öppet internet".

Men Lamar Smith, republikansk kongressledamot från Texas och en av Sopas främsta anhängare, slog tillbaka.

– Lagen skadar inte Wikipedia, inrikes bloggar eller sociala nätverkssajter, dundrade han enligt New York Times.

Protesterna sker en knapp vecka innan senaten ska ta ställning till sin version av antipiratlagen, kallad Pipa. Representanthuset sköt nyligen upp omröstningen om parallella Sopa till i februari. Båda ger rättighetsinnehavare till exempelvis film, tv-serier och musik rätt att söka domstolsbeslut för att stoppa sökmotorer och andra webbsidor från att länka till sajter som ägnar sig åt stöld av deras material (läs fildelningssajter).

Cencur?

Lagförslagen har stöd från USA:s mediejättar, som Hollywoods filmstudior och de stora skivbolagen. Men Silicon Valleys teknikföretag anser att reglerna begränsar cyberspace och därmed motarbetar nästa generations Facebook- och Twitter-skapare, sammanfattar webbtidningen Politico. Vissa kritiker har jämfört lagarna med cencursystem i länder som Kina och Iran, andra anser att mediebolagen skulle få alldeles för stor makt. Båda sidor är dock överens om att något måste göras för att stoppa fildelning och brott mot upphovsrättslagar.

Avstängningen av Wikipedia gällde inte den svenska versionen. Likaså var det enbart Googles USA-sida som bar svart under onsdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.