Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Näringslivet rasar mot Reinfeldt

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström har fått nog efter det att organisationen åter sorterats in i kategorin "särintresse" av statsminister Fredrik Reinfeldt. "Nu räcker det", säger Bäckström.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det är ett slag i ansiktet samtidigt som Moderatledaren själv sätter sig på den högsta piedestalen, säger en besviken Bäckström som undrar om Reinfeldt är medveten om att han utlöser vrede och stor besvikelse bland landets företagare med sitt uttalande. -Man skulle kunna säga att han, med sitt eget sätt att diskutera, själv är ett särintresse vars enda mål är att vinna nästa val, säger Bäckström som undrar vad statsministern tror att han egentligen vinner på att trycka ner Svenskt Näringslivs medlemmar, företagarna, i skorna.

Det var efter sitt tal på moderatstämman i Örebro som statsministern fick frågan vad allmänintresset är kontra särintressena, om det inte finns en risk att särintressen blir allt som Reinfeldt inte definierar som allmänintresse.

-Då får jag väl kritiseras för det, sade Reinfeldt, och nämnde LO och Svenskt Näringsliv som typiska särintressen. -Allmänintresse är att agera i folkets allmänna intresse, att lyssna på sin befolkning. Det handlar om att bygga vidare på djupt förankrade idéer som byggt Sverige starkt, sade Reinfeldt.

Han tog också själv upp kritiken om att Moderaterna skulle ha slut på idéer.

-Hur kan det vara idélöst att vilja bygga vidare på det goda samhälle som Sverige är? sade han.

Stämman ska under fyra dagar behandla ett nytt idépolitiskt program, ett kommunalpolitiskt program samt en ny utrikespolitisk plattform. Därtill ska 180 motioner möta sitt öde. Partistyrelsen har bara ställt sig bakom ett tiotal, bland annat att ta bort kravet på sterilisering vid könsbyte.