Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"När sändningen är över ska jag ta ett glas vin"

På torsdag kväll tar Kristina Hedberg över programledarrollen för SVT:s Debatt. Hon tar på sig uppdraget med entusiasm och hoppas på en säsong där fler makthavare tackar ja till att möta folket i studion. - Att så många tackar nej är en sorglig hållning, säger hon. De borde skämmas.

- Min allra första tanke när jag blev tillfrågad var att det inte var rätt person, säger den nya Debatt-programledaren Kristina Hedberg. Tidigare har jag jobbat med månadslånga projekt, jag kände mig bortkopplad från det där dagliga flödet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kristina Hedberg har tidigare jobbat med Uppdrag Granskning och varit programledare för Min sanning på SVT. Hon har även en bakgrund som radiojournalist på Sveriges Radio där hon bland annat har jobbat med det granskande samhällsprogrammet Kaliber.

Att vara programledare för Debatt, en roll som hon tar över efter Belinda Olsson, är ett jobb av annan karaktär.

- Den största skillnaden blir offentligheten, att bli en publik figur, säger hon. Trots programledarrollen på Min sanning, så hade jag aldrig en publikkontakt där jag tittade in i kameran och hälsade folk välkomna på det sättet jag ska göra nu.

Publik figur

Att bli en publik figur är inget självändamål. Någonting som följer med offentligheten, och som Kristina Hedberg tänker på, är risken att bli ett objekt och utsättas för näthat. Det är dock ingenting som fått henne att tacka nej till uppdraget.

Kristina Hedberg tror att hennes gedigna erfarenhet av samhällsjournalistik kan vara en anledning till att hon blev tillfrågad. En bra programledare ska, enligt henne, kunna kombinera samhällsjournalisten och programledarrollen, vara nyfiken och intresserad.

- Man måste ha en förmåga att hitta grejen, var det bränner till och var det blir spännande, säger hon. En annan sak är att göra det begripligt för tittarna, hitta vari konflikten ligger, varför det finns en konflikt och hjälpa människor att ta ställning själva.

En bra debatt är, enligt Kristina Hedberg, sensationell med överraskande uttalanden. Människor som normalt sett inte kommer till tals ska få möta makthavarna, och en bra debatt får tittaren att utveckla sin åsikt. Allt genom en lyhörd, närvarande programledare som leder debatten rätt.

Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med programmet?

- Just nu befinner jag mig i en förälskelsefas och ser inga nackdelar. En fördel är att vanliga människor får chansen att sitta mittemot ministern, chefen eller förebilden och diskutera en fråga båda är delaktiga i. En annan fördel är att det är folkbildande och vässar förhoppningsvis kunskaper hos tittarna, säger Kristina Hedberg.

Hon nämner också de vida gränserna på ämnen som någonting positivt, en stor spännvidd där man får debattera allt från utrikespolitiska frågor till twitterflöden och utseendefixering.

Finns det några speciella gäster ni siktar på att bjuda in till studion i vår?

- Alla som formulerar sig slagkraftigt och vågar stå för sina åsikter är välkomna. Jag vet att redaktionen har haft svårt att få de högsta makthavarna att möta folket, många väljer att tacka nej. Det finns en tendens att hålla sig undan, som jag också märkte av i Uppdrag Granskning. Kanske är det strategiskt, men inte beundransvärt.

Till sist, är du nervös?

- Inte så mycket. Antingen är det för att uppdraget passar mig och jag inte behöver vara nervös, eller så är jag aningslös och förstår inte att jag borde vara nervös, säger Kristina Hedberg.

- När sändningen är över ska jag andas ut, skratta, ta ett glas vin och förhoppningsvis fira.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.