Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

När allt är uppkopplat kan allt hackas

I det uppkopplade samhället dominerar den trådlösa tekniken och innebär en mängd fördelar för industrin – men uppkopplade enheter oavsett anslutningsteknik innebär också risker för hackning. Med rätt teknik från början kan man öka flexibiliteten och minska risken för attacker.

I en värld där 50 miljarder uppkopplade enheter kommunicerar med varandra finns oändliga möjligheter till ökad effektivitet, precision och säkerhet. Här fungerar den trådlösa kommunikationen som möjliggörare då fler uppkopplade enheter också är mobila. Men ett samhälle där nästan allt är uppkopplat kan också vara väldigt sårbart. Något som ställer stora krav på medvetenhet, kundinsikt och att använda rätt trådlös teknik från början. 

Omvandlar teknologi till värde – med forskning som bränsle

Qamcom levererar trådlös teknik till kunder i hela världen. Här finns experter inom bland annat algoritmutveckling, mikrovågsteknik och Functional Safety. Något som möjliggör mobilitet och säkerhet i ett uppkopplat samhälle där kommunikationen övergår från människa-människa till maskin-maskin.  

– Vi driver forskning inom nästa generations teknologier som en del av verksamheten för att utvecklas och placera oss i branschens framkant. Det attraherar både kunder med höga krav och de vassaste medarbetarna vilket gör oss rätt unika, säger Johnny Malmborg, Wireless solution expert på Qamcom.

Pandora – ett exempel utifrån effektiv och säker trådlös kommunikation

Bakgrund:
En av USA’s största aktörer inom Smarta Hem behövde förbättra erbjudandet kring den internetanslutning som kunde erbjudas till hemmen. Istället för att köpa in tjänsten från en extern nätverksleverantör valde bolaget att satsa på att själva utveckla en lösning med trådlös uppkoppling för dynamisk infrastruktur samt möjlighet att lättare bryta in på nya marknader. 
Lösning: 
Qamcom i Sverige kontaktades och projektet Pandora sattes upp för att erbjuda trådlöst bredband för villaområden i USA. 
– En av förutsättningarna var att vi behövde lyfta optimeringen per hushåll så att vår algoritm kunde jobba på Mesh-nivå. Dessutom måste lösningen vara ohackbar eftersom den hanterar känslig kunddata. Med Pandora skapade vi en kostnadseffektiv och dynamisk nätoptimering med starkare kryptering än exempelvis fibernätverk, berättar Joakim Nilsson, Customer Responsible.  

Qamcom förser sina kunder med den kunskap som krävs för att de i sin tur ska känna sig trygga med att kommunicera funktion och fördelar till slutanvändaren. 
– Vi är en kunskapsdriven samarbetspartner som kan hjälpa till med trådlös kommunikation ur ett holistiskt perspektiv – från idé till färdig produkt. Vår samlade tekniska kompetens och forskning använder vi även för att möjliggöra andra teknologier och effekter, säger Joakim.  

Läs mer om Qamcom här