Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Näckar för välgörenhet

Kalendern Fratres visar avklädda män som klyver ved och mekar med bilen. - Vi hade kul och pengarna går till välgörenhet, säger initiativtagaren Jonas Karles.

I olika miljöer syns Jonas Karles och hans fyra kompisar – med bara de mest privata delarna skylda. Redan i namnet Fratres, som betyder bröder på latin, finns en antydning till kalenderns innehåll.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är ingen politik i att det är många "manliga" aktiviteter, som att klyva ved. Det var mer en kul grej tyckte vi, säger Jonas Karles.

En av de mer minnesvärda stunderna var fotot där killarna fixar med bilen. Bilden togs på en gård i Hälsingland, utan någon vidare skydd mot insyn. Landsvägen gick bara hundra meter från gården.

- Många familjer åkte förbi med sina bilar. Men de, och även grannarna, tyckte det var kul att se några nakna män som höll på med en bil, säger Jonas Karles.

Inspirationen kommer från filmen brittiska komedin Kalenderflickorna, med bland andra Helen Mirren. I filmen drabbas en av rollfigurernas make av leukemi. Hans fru försöker därför samla in pengar till det lokala sjukhuset. Husmodersföreningen bestämmer då att bilderna i den årliga kalendern ska föreställa några avklädda medlemmar ur föreningen – i stället för landsbygdsmotiv.

När Jonas Karles presenterade idén på en svensexa förra våren hade han inga problem att få med de andra. Det är inte heller omöjligt med en uppföljare.

- Vi ska försöka göra det till en årlig tradition. Miljöerna kan bli annorlunda men det kommer fortfarande vara en kalender med mindre påklädda grabbar. Det kan vara kul att man så småningom får se oss med ölmagar, säger han och skrattar.

Förutom tryckkostnaderna går alla pengar till Stadsmissionens arbete. Kalendern finns att köpa på www.fratres.blogg.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.