Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På en klippa i Lhasa i Tibet ligger mäktiga och mytomspunna Potalapalatset med sina 13 våningar.

Mystikens Tibet: "Var beredd på många intryck"

På runt 4 500 meters höjd, otillgänglig bland Himalayas magnifika berg, finns en plats som inte liknar någon annan på vår jord. Här, bland tempel och kloster, omfamnar mystiken och de mäktiga vidderna både kropp och själ. "Tibet är en enorm naturupplevelse", säger Andreas Beer på Svensk-Kinesiska Resebyrån.

Utanför tågfönstret, på väg från den kinesiska staden Xining till Lhasa i Tibet, syns betande jakar, öppna berglandskap, nomadtält och små byar. Världens högst belägna järnväg når 5 000 meter över havet.

Resan till Tibet från Kina görs på världens högst belägna järnväg.
Resan till Tibet från Kina görs på världens högst belägna järnväg.

– Tågresan ger kroppen möjlighet att långsamt vänja sig vid den höga höjden. Förutom detta medför resan också många tillfällen att möta olika kulturer på. Räkna med vänliga leenden och nyfikna blickar från den trevliga lokalbefolkningen, förklarar Andreas Beer, produktansvarig på Svensk-Kinesiska Resebyrån.

Unik kultur på isolerad plats

Svensk-Kinesiska Resebyrån erbjuder skräddarsydda resor, både för privatpersoner och företag, samt färdigpaketerade gruppresor som den Stora Tibetresan.

Läs mer om och boka Stora Tibetresan här

– Det finns inte så många vägar in till den Tibetanska högplatån, därför har en unik kultur vuxit fram eftersom de levt isolerade under så lång tid. Det finns en speciell atmosfär i hela Tibet som känns lite mystisk och det är ofta den som lockar, berättar Andreas.

"Legendarisk vy över Mount Everest"

Framför allt är det buddhismen som präglat området. Överallt finns tempel, palats och aktiva kloster och under den Stora Tibetresan besöks flera av dessa platser. Bara i Lhasa finns det mytomspunna och enorma Potalapalatset, där Dalai Lama tidigare bott, Seraklostret där det finns möjlighet att se unga munkar öva på att argumentera den buddhistiska filosofin och Jokhangtemplet, som är det naturliga centret i Lhasas gamla tibetanska kvarter.

– Förutom detta är det väldigt många av våra resenärer som tycker om att komma ut till den vackra landsbygden och Rongbukklostret. Härifrån har man en legendarisk vy över Mount Everest, säger Andreas Beer och tipsar om att det finns möjlighet att boka upp en egen guide för enklare dagsvandringar – utbudet är stort.

Gudomlig natur

Stora Tibetresan vänder sig främst till dem som är nyfikna på spännande destinationer, kulturella kontraster och vacker natur. Man ska inte vara rädd för att bo lite spartanskt.

– Det är viktigt att man har ett öppet sinne och är beredd på alla intryck man kommer att möta. Det är en gammal kultur och samhället är inte så utvecklat på alla plan, men naturen är gudomlig och för den sakens skull är det verkligen värt att åka hit.