Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mycket prat för lite ull

Mona Sahlin ”ser” ungdomsarbetslösheten. Men hon hämtar in mycket mer i höjd skatt på ungdomar än hon satsar på att ge unga arbete.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Bara en kan vinna valet, utropade socialdemokratiska Aftonbladet i lördags och korade Fredrik Reinfeldt till segrare med siffrorna 5–1 efter en jämförelse i grenarna stridsvilja, opinionssiffror, laganda, rubriker, skandaler och motivation.

Den enda poängen fick Sahlin i grenen motivation. Varför, är svårt att se? Men något lite måste väl en socialdemokratisk tidning trösta sin nederlagstippade partiledare.

Efter Fredrik Reinfeldts sommartal med löften om mer i jobbskatteavdrag, om samhällsekonomin tillåter och välfärden först fått sitt, så var det igår dags för Mona Sahlin. Rörelsens förväntningar kunde inte vara högre sedan Aftonbladets retorikexperter gett Reinfeldts tal toppbetyg ur alla synvinklar.

Sahlin tog i av alla krafter:

– Sänkta skatter är moderaternas viktigaste prioritering. De ser inget viktigare. Inte ungdomsarbetslösheten, inte utslagningen av sjuka, inte de växande barngrupperna ...

Att skrämmas med hotande skattesänkningar ingår i varje socialdemokratisk talares arsenal. Annars är det nog många av Sahlins presumtiva väljare som är ganska nöjda med regeringens skattesänkningar – exempelvis kommunalare som fått en hel månadslön extra i jobbskatteavdrag.

Och beträffande prioriteringar så är socialdemokraterna och moderaterna överens om att sunda statsfinanser är viktigast. Det sa i varje fall Sahlins egen finansministerkandidat Thomas Östros i lördags. Men det var då det.

I går dundrade Sahlin:

– Vi ska bryta nedskärningstrenden i förskolan.

I Göteborg kapar hennes partikamrater förskoleköerna genom att pressa in upp till 25 barn i grupperna. Sahlin ökar nu på problemen när hon lovar att även barn till föräldralediga och arbetslösa skall ha rätt till 30 timmars förskola i veckan i stället för nuvarande 15 timmar. Varför inte lösa de befintliga problemen innan dessa späs på med nya löften?

Beträffande utslagning av sjuka så har Sahlin lång erfarenhet. Den socialdemokratiska regering hon senast var minister i sparade på sjukförsäkringen genom att systematiskt förtidspensionera långtidssjuka. Det var utslagning det. Alliansregeringen satsar i stället på systematisk rehabilitering.

Och nog ser Mona Sahlin ungdomsarbetslösheten. Men vad vill hon göra åt den?

Under buller och bång har den rödgröna koalitionen utlovad slopad arbetsgivaravgift för den som anställer en arbetslös ungdom. Det kostar 0,75 miljarder kronor. Sahlin spär nu på med samma löfte till arbetsgivare som erbjuder arbetslösa unga en praktik- eller traineeplats. Om detta löfte kostar ungefär lika mycket satsar Sahlin 1,5 miljarder på arbetslösa ungdomar.

Men samtidigt vill hon fördubbla arbetsgivaravgiften för ungdomar som har ett arbete. Det är en skattehöjning på sammanlagt 10 miljarder kronor. 2,5 av dessa miljarder plockas av kommuner och landsting. Göteborg som enligt en beräkning av Centerns Annie Johansson har 8 421 anställda ungdomar i åldrarna 16–26 år får punga ut med 130 miljoner kronor i extra skatt. Pengar som förslagsvis kunde användas för att minska antalet barn i förskolegrupperna.

Mona Sahlin förtjänar sitt underläge i opinionen och Aftonbladets sågning.

GP 16/8 -10