Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mycket återstår för ett rättvist Göteborg

I dag hissas för första gången regnbågsflaggan på Gustaf Adolfs torg och det görs på en av paradstängerna mot Östra hamngatan. Det är en viktig signal om att homosexuella, bisexuella och transpersoner ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som andra i vår stad, skriver Göteborgs och regionens tvärpolitiska HBTQ-nätverk.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det tvärpolitiska HBTQ-nätverket i Göteborg och Västra Götalandsregionen bildades för fyra år sedan i samband med den första festivalen och har sedan dess träffats regelbundet för att diskutera hur situationen för HBT-personer kan stärkas. Den tvärpolitiska sammansättningen visar på den breda politiska enighet vi har i Göteborg om målet att stärka allas lika rättigheter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samsynen är en styrka. Vi har genomfört en framtidsverkstad med olika intressenter och genom den processen har idéer och tankar fötts på hur vi kan utveckla Göteborg till en stad för alla. Under dessa år har HBT-kompetensen i stadens verksamheter stärkts betydligt. Men det återstår fortfarande mycket att göra.

Inför årets HBTQ-festival arrangerar vi i det tvärpolitiska nätverket ett mingel på stadshuset. Dels för att bjuda in göteborgare och andra som är intresserade av att diskutera dessa frågor med förtroendevalda politiker och dels för att skicka en tydlig signal om staden har frågorna på sin agenda. Då är vi öppna för att ta emot nya och spännande idéer.

Flera av förslagen som kommer att föreslås är med säkerhet sådant som inte är kommunens eller regionens ansvar. Men poängen med vårt mingel är att få fram synpunkter och förslag för att vi gemensamt ska kunna gå vidare till andra föreningar, organisationer eller myndigheter där vi verkar. I samband med arrangemanget kan man också ta del av det arbete som Göteborgs stad gör på området för mänskliga rättigheter.

Var tredje diskrimineras i arbetslivet

Nära 100 000 personer är anställda i Göteborgs stad och inom Västra Götalandsregionen. Det område där diskriminering oftast förekommer är i arbetslivet. Gjorda undersökningar visar att var tredje homosexuella man eller kvinna har diskriminerats i arbetslivet på grund av sin sexuella läggning.

Som arbetsgivare är det viktigt att slå fast att diskriminering i arbetslivet på grund av någons homosexualitet är oacceptabel och att homosexuella, bisexuella och transpersoner inte ska utestängas från någon typ av arbete enbart på grund av sin sexualitet eller självupplevda könsidentitet.

Trots att vi har kommit långt på resan mot ett bättre samhälle så utsätts fortfarande många homosexuella, bisexuella och transpersoner för hot och våld enbart på grund av sin sexuella läggning, könsuttryck eller könsidentitet. Därför behövs en fortsatt kamp för att förändra normer och fördomar som hindrar människor från att förverkliga sina livsprojekt.

Därför behövs kompetensen och kunskapen om det som kan verka annorlunda. Det är så vi på lång sikt kan stärka tryggheten för de personer som helst av allt bara vill vara sig själva.   De kommande dagarna arrangeras HBTQ-festivalen i Göteborg och det är ett utmärkt tillfälle att vara nyfiken, vidga sina vyer och stå upp för alla människors lika värde. Kom ut i Göteborg, för nu finns det fler tillfällen än någonsin tidigare att ta del av regnbågens alla färger.  

Pär Gustafsson (FP)

Catrine Norrgård (FP)

Thomas Martinsson (MP)

Gladys Yannelli (S)

Michael Jonecrantz (V)

Olof Svensson (S)

Franziska O Gustafsson (C)

Mikael Börjesson (C)

Stina Svensson (FI)

Håkan Eriksson (V)

Josef Bengtsson (KD)

Maria Rydén (M)