Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Musikministeriet bäst i tv 2006

Jag älskar Ann Söderlund. Hade det här varit min egen lista hade hon, om inte toppat, så i alla fall legat högt. Söderlund och Bie är i mina ögon årets tv-serie och Ann Söderlund årets tv-personlighet.
Men det här är inte min lista, utan vår - GP:s. En lista som kommer till i samförstånd mellan tv-kritikerna på tidningen. En lista vi alla kan stå för. Programmen här intill är de som vi tillsammans tycker håller tio i topp kvalitet. En del står för nytänkande som Musikministeriet och Världens modernaste land, andra har kvalat in för att de år efter år håller hög klass som till exempel Sopranos.
Ett kvickt ögonkast på listan ger emellertid vid handen att 2006 varit ett mellanår. Inget större nytänkande har präglat kanalernas utbud. I stället har man satsat på säkra kort som Idol, På spåret och Doobidoo.
Vart tog alla storslagna SVT-dramer vägen? Visst har ett antal serier rullat men ingenting som riktigt gripit tag. Möbelhandlarens dotter var ett vackert epos och Poliser helt okej. Mästerverket inget mästerverk och AK3 snyggt men utan innehåll. Snapphanar är välgjord men kryper aldrig under skinnet.
Sista delen av danska serien Krönikan höll däremot hög kvalitet - med den lilla brasklappen att den är dansk. De serier som förra året slogs om förstaplatsen, som Lasermannen och God morgon alla barn lyser i år med sin frånvaro. Hoppas verkligen att det ligger nytänkande i ladorna för kommande säsonger.
Tillbaka till listan. Söderlund och Bie är min personliga favoritserie och Ann Söderlund en tv-begåvning som SVT är idioter om de tappar. Ann Söderlund är precis så där ärligt självutlämnande och balanserar hela tiden på rätt sida om det pinsamma. Hon har allt som krävs för att bli en stor tv-personlighet. Hennes krönikor i Amelia har aldrig ryckt tag i mig men live är hon oslagbar. Halvtimmen på torsdagskvällar har blivit helig tid.
Dessutom har hon myntat det underbara uttrycket "spionarsle" det vill säga en rumpa så platt att man kan stå helt rak längs en vägg utan att det märks. Tack för det.

Katarina Sahlin

Tv-krönikörernas lista över årets bästa program

1. Musikministeriet, SVT
Banbrytande musikprogram som granskade branschen med helt nya ögon. Mest minnesvärt var Enrique Iglesias omixade falsksång direkt från studion.
2. Prison break, TV 3
Visst, de fula grabbarna är ute ur fängelset. Men serien är fortfarande lika gastkramande som från början. Wentworth Millers flykt håller hela vägen.
3. Världens modernaste land, SVT
Fredrik Lindström har gjort det igen. Här reflekteras och recenseras den svenska mentaliteten på ett sätt som gör att du ler dig genom programmet.
4. Vinter-OS, SVT
Studion, Peter Jihde och framgångarna med ofattbara sju guld. Aldrig har det varit så roligt att titta på ett stort mästerskap med blågula ögon.
5. Sopranos, SVT
James Gandolfinis vackert utmejslade maffiaboss Anthony Soprano har gått från blödig och nästan död till att regera sitt gäng med stålhårda nypor igen. Och då är serien listmässig. Ännu en säsong.
6. Krönikan, SVT
Den påkostade danska släktsagan har nått gigantiska tittarframgångar i hemlandet. Och här i Sverige ser vi nyfiket och avundsjukt på hur en inhemsk produktion allra helst ska göras. Hvergang.
7. Kobra, SVT
Nyfiket, nyskapande och läckert förpackat får vi bitarna från det allra bästa i kulturvärlden.
8. Stjärnorna på slottet, SVT
Som en blandning av en dokusåpa och porträtten från Här är ditt liv. De oväntade vändningarna bidrog till sevärdheten. Vem kunde tro att aktade skådisen Börje Ahlstedt skulle få spel?
9. Entourage, SVT & Canal plus
Grabbgängets återkomst. Lättsamt och ändå oerhört välgjort om den unge skådespelarens liv i änglarnas stad.
10. Söderlund & Bie, SVT
Humoristiskt och ärligt om barnuppfostran när bristen på sömn tränger sig på.

VARNING!
Bota mig!, SVT
Ibland är SVT:s produktioner helt obegripliga. I den här healingkomedin saknades allt. Årets sämsta serie.
Bingo Royale, SVT
Låtsasbingo med Mona Seilitz som utropstant och schampo som pris? Tja, det trodde tydligen SVT också skulle funka. Och tappade samtidigt ännu fler unga tittare till TV 4.
Emmas värld, Kanal 5
Brist på talang som programledare är tydligen inget hinder för Kanal 5.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.