Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Musiken får Katie Melua att stå ut

MUSIK: Hon säljer redan fler skivor än både Coldplay och den där grodan. Ändå har Katie Melua, 21 år, bara börjat. - Jag vill ha en lång, gammaldags karriär, säger hon.
Norah Jones skapade ett helt nytt konto i skivbolagens räkneprogram. Som sedan fylldes på med Eva Cassidy. Sängkammar-jazzen sålde oerhört mycket skivor och när man uppenbarligen kunde tjäna miljoner på en sångerska som redan var död hur skulle det då inte gå med en ung talang som hade framtiden för sig. Strategerna gjorde en Madonna, tände ljus och praktiserade voodoo, och in på scenen klev Katie Melua.
Två album och oräkneliga listframgångar senare sitter hon i en liten loge i Bingolottos lokaler och funderar på hur hon ska slippa dutta bong i tv.
- Jag gillar inte sådana här uppdrag. Nu får jag sjunga två låtar så då är det okej, det är det jag vill, men allt det andra som förväntas är jobbigt, säger Katie Melua.
Hon är född i Georgien, uppväxt i Belfast och boende i London. Pappa hjärtläkare, mamma sköterska som kunde sluta jobba. Engelskan är ytterst skolad. Katie mjuk och väluppfostrad. Bright. Snabb i tanken. Framöver vill hon skriva mer musik själv men viktigast av allt är att stå på scenen. "Men vem vet - jag kanske ångrar mig och blir pilot" ler hon. Som barn ville hon bli politiker. Nu idkar hon välgörenhet i organisationen Rädda barnen. Hon har sjungit för Mandela i en gala till stöd för kampen mot aids i Afrika. Men hon vet att tacka nej också.
- Välgörenhetsarbetet skänker mening till att vara med i tv och göra en massa intervjuer. Istället för att bara prata om sig själv, man förväntas märkligt nog blotta hela sitt känsloliv för främlingar om och om igen, så kan jag använda det utrymmet åt att försöka göra gott. Men sedan måste man förstås vara vaksam. Det kan finnas en bakomliggande politisk agenda som man inte ser i första läget. Och jag lovar att mycket av ens naivitet går förlorad när man börjar jobba med välgörenhet, säger hon.
De musikaliska förebilderna heter just Eva Cassidy för sången men Bob Dylan och Joni Mitchell för låtskrivandet. Hon känner sig inte hemma i dagens musikbransch som är inställd på snabba hits snarare än gedigna album. Men hon vägrar bli någon dagslända. Hon vill ha samma långa karriär som Dylan och Mitchell.
- Jag tror att många artistkarriärer är så korta eftersom folk ger upp för lätt. Man får en snabb framgång och sedan är man inte beredd att jobba tillräckligt hårt när det börjar gå lite trögare. Jag gör det här för musiken och vet vad jag är beredd att satsa. Att får vara på scenen i nittio minuter varje kväll gör att jag kan stå ut med all galenskap runtomkring, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.