Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Det är skönt att få bekräftat att jag inte bara är intresserad av vetenskap utan att det är något jag faktiskt är duktig på", säger Miranda Carlsson.

Musikelev tar landslagsplats i naturvetenskap

När Miranda Carlssons frågor alltför ofta besvarades med "jag vet inte", så tog hon reda på svaren själv. Nu har vetgirigheten tagit henne till landslaget i naturvetenskap.

– Jag gillar att klura på problem, men också att skapa. Jag tycker om att skriva noveller och musik, säger Miranda Carlsson.

Men det är i ämnena kemi, fysik och biologi som hon nått landslagsnivå. Miranda går i nian i Kvarnbyskolans musikklass. För två år sedan vann hon en novelltävling i hemkommunen Mölndal och i fjol var hon och hennes klass med i finaltävlingen av teknikåttan.

– Elever som är duktiga i musik är ofta duktiga i andra ämnen också. Vi har väldigt många engagerade elever, säger kemiläraren Ingela Klintman.

Härom veckan när det var dags för den nationella finalen till EUSO, en tävling i naturvetenskap för elever från de 28 EU-länderna, var Miranda och en av hennes klasskompisar med bland de 24 elever som deltog. Och nu är Miranda en av sex som ska försvara landets färger i Europafinalen. Men uttagningen var allt annat än enkel.

– Det var verkligen en utmaning för alla. Fysiken kändes svårast och det var den som de flesta efteråt sa att de hade problem med.

Uppladdningen bestod bland annat av genomläsning av så många gymnasieböcker hon kunde hitta samt en hel del klickande på Youtube.

– Det är en jättebra kanal för att hitta svar och det läggs upp nytt material hela tiden.

Hon beskriver sig själv som vetgirig sedan födseln och att intresset för såväl naturvetenskap som litteratur och musik funnits under lång tid.

– Jag har alltid velat ta reda på saker. Så jag frågade och frågade, men jag tröttnade när svaren allt oftare blev "jag vet inte" och då tog jag reda på det själv i stället.

I mars väntar en veckas träningsläger på Göteborgs universitet och i slutet av april flyger hon till tävlingen i österrikiska Klagenfurt.

– Jag tror att jag vill jobba med vetenskap inom miljöområdet i framtiden. Under uttagningen fick vi höra att jordens framtid vilar på våra axlar. Det låter lite tungt, men jag gillar utmaningar.

Fakta: Miranda Carlsson

Ålder: Fyller 16 den 10 februari.

Bor: I Eklanda, Mölndal.

Familj: Mamma, pappa och sex katter. "Vi hade två och så skulle vi ta hand om en mamma och hennes tre ungar ett tag, men det slutade med att alla blev kvar".

Intressen: Skriva, musik och att ta reda på saker hon är nyfiken på.

Utbildning: Går i nian i Kvarnbyskolans musikklass. Tänker läsa naturvetenskapligt program till hösten.

Aktuell: Som en av sex i det svenska landslaget i naturvetenskap som ska tävla mot elever från övriga EU-länder i österrikiska Klagenfurt 27 april–3 maj.