Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Mari-Louise Olsson har varit chef för Mölndals museum i över 20 år år som fyllts av många prestigefyllda utmärkelser. Nu går hon i pension och får tid att förverkliga privata drömprojekt i stället.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Museichefen tackar för sig

Att leda Mölndals museum visade sig vara ett kul jobb. Så kul att Mari-Louise Olsson blev kvar i över 20 år. - Jag har nog bidragit till att vi har vågat tänka lite vilt, säger den nyblivna pensionären.
Det var i mitten av 80-talet som Mari-Louise Olsson fick frågan om att vara med och starta det nya museet i Kvarnbyn. Någon vidare koll på Mölndal hade hon inte då.
- Det var helt nytt för mig. Jag hade bara minnet från min barndom att det alltid blev stopp i Mölndal när man åkte till Göteborg. Det tog lika lång tid från Halmstad till Mölndal som från Mölndal till Göteborg, säger hon och skrattar.
Att skapa ett livaktigt museum i en kranskommun till Göteborg var kanske inte någon enkel uppgift på papperet. Men Mari-Louise Olsson tvivlade aldrig på att det skulle gå.
Stor uppmärksamhet
- Jag försöker alltid ha ett positivt ingångssätt. Jag ser framåt och jag tycker om att tänka nytt. Sedan har jag haft väldigt duktig personal hela tiden.
Museet ligger bakom flera satsningar som fått stor uppmärksamhet runt om i landet. Man var först med att öppna upp sina magasin, och man var mycket tidig med att väva in modern teknik i musei-salarna.
Drottning Fabiola
Allt detta har resulterat i att utmärkelserna haglat över både Mari-Louise Olsson och Mölndals museum de senaste åren. European Museum of the Year 2005 är kanske den allra finaste - den gången fick Mari-Louise ta emot diplom av självaste drottning Fabiola av Belgien.
Men själv säger hon att det inte är de ögonblicken som är de viktigaste.
- Visst är det roligt att få ett pris. Men det allra roligaste är ändå vetskapen att man åstadkommit något som många har uppskattat.
Hon återkommer gång på gång till hur roligt och stimulerande det har varit att leda Mölndals museum.
Trots det känner hon sig faktiskt inte speciellt vemodig över att lämna över stafettpinnen.
- Nej, jag känner mig bara väldigt glad och nöjd. Och så har vi fått en ny chef, Jonna Ulin, som jag tror väldigt mycket på.