Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Murdoch bad offren om ursäkt

I avlyssningsskandalens fokus står nu eftermiddagens utfrågning av en av medievärldens mäktigaste människor, Rupert Murdoch, och hans son, James Murdoch.

Deras närmaste vapendragare, tidigare chefen för News International och före detta chefredaktör för News of the World Rebekah Brooks, ska också svara på frågor från parlamentets utskott för kultur, medier och sport.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vid 13-tiden inleddes utfrågningarna där utskottsledamöterna först fokuserade på tidigare chefen för Scotland Yard, Paul Stephensons avgång och vad han sade i samband med den. En av utskottsledamöterna sade att det var bra att polisen tog ansvar på allra högsta nivå och tackade Stephenson för det.

Personligt påhopp

Å andra sidan, undrade en ledamot, var det inte så att hans avgång underminerades av att han sedan gjorde ett personligt påhopp på premiärminister Cameron?

Stephenson svarade att han inte kunde kontrollera hur medierna rapporterade och att det inte var hans avsikt att gå till attack mot premiärministern.

När inrikesutskottet inledde sin utfrågning av Stephenson upprepade han anledningen till att han avgått från sin tjänst som chef för Londonpolisen. Stephenson sade att han inför de olympiska spelen inte ville att polisens arbete skulle tyngas, underförstått av anklagelser mot polisen om händelser som skett under hans ledarskap.

Bad om ursäkt

Vid klockan 15.30 började utfrågningen av Rupert Murdoch och hans son James. Enligt SR:s direktrapportering inledde James Murdoch utfrågningen med att be offren för avlyssningsskandalen och deras familjer om ursäkt å hela News corps vägnar.

James Murdoch erkänner sedan att han inte haft full insikt i avlyssningsskandalens omfattning förrän i samband med civila rättegångar 2010.

Enligt SR direktraportering förnekar Rupert Murdoch att han hade ansvaret för skandalen. Han menar att skulden ligger på de personer han litat på.

Vid flera tillfällen försöker James svara på frågorna i stället för sin far men blir då tillrättavisad att inte göra så.

Vid klockan 16.30 erkänner James Murdoch att pengar betalats ut till chefen för fotbollsfacket i Storbritannien för att inte han skulle berätta om avlyssningarna. Många frågor handlar om de utbetalda pengarna till olika personer.

James Murdoch hävdar dock att pengarna inte betalats ut för att köpa någons tystnad.

Rupert Murdoch berättar att han inte haft särskilt mycket kontakt med chefredaktörerna på tidningarna han äger.

- Jag jobbar 10-12 timmar om dagen, om du bara visste hur många olika problem jag hanterar varje dag, säger Rupert Murdoch i utfrågningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.