Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Muf-ordförande: En seger för Gaza

Ordföranden för Muf, Niklas Wykman ser den israeliska stormningen som "en seger för hela Gaza".

Det politiska efterspelet till den israeliska stormningen av fartygen i konvojen Ship to Gaza lär bli stort. Moderata ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman har kommenterat händelserna på sin facebooksida.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Bra att Hamas nu inte får det besök de hade förväntat sig. Hamas förtrycker och förföljer gazaborna samtidigt som de överst på dagordningen har att utrota Israel. Ship to Gaza är nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare.", skriver han i ett inlägg på måndagsmorgonen.

Han skriver även att "Det är lättande att Hamas nu inte får det besök de hade förväntat sig. Det är en seger för hela Gaza!".

Wykmans partikamrat, utrikesminister Carl Bildt är kritisk till Israels agerande.

– Detta är mycket allvarligt och oacceptabelt, säger utrikesminister Carl Bildt.

Bildt vill inte närmare kommentera en enskild svensk formell protest.

– Just nu handlar det om sakläget. Men att vi ser mycket allvarligt på det hela och bedömer det israeliska agerandet som oacceptabelt framgår ju alldeles tydligt och i detta ligger ju en protest.

Sveriges och andra länders EU-ambassadörer i Bryssel håller som bäst att kontakta varandra för ett möte under eftermiddagen.

– En samlad europeisk reaktion får en helt annan styrka, tillägger Bildt.

Mona Sahlin, Lars Ohly, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand fördömer Israels aktion mot fartygen. I ett gemensamt uttalande kallar de händelsen för ett övervåld mot humanitära aktivister.

”Aktionen är ytterst allvarlig och har den inträffat på internationellt vatten står detta helt i strid mot folkrätten. Israels blockad av Gaza gör hela området till ett gigantiskt utomhusfängelse, där Israel kontrollerar allt som tillåts komma in eller ut”, heter det i uttalandet.

Det parti som går längst i sin kritik av Israel är Västerpartiet.

”Man krossar fredlig och folklig solidaritet med det grövsta av våld. Israels regering skriver med blod in sig i historieböckerna som en av vår tids värsta förbrytarregimer, de kan inte kallas för något annat än 'satans mördare'”, skriver Hans Linde, utrikespolitisk talesperson (V), i en skriftlig kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.