Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mubarak ställer inte upp i nästa val

Egyptens president Hosni Mubarak lämnar presidentposten när mandattiden går ut i september, säger han i egyptisk tv.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Beskedet möttes av jubel bland de stora skaror demonstranter som samlats på gatorna i Kairo.

USA:s president Barack Obama hade tidigare gett Mubarak budskapet att inte ställa upp för omval, enligt New York Times. Budskapet ska ha skickats via den förre amerikanske ambassadören i Egypten, Frank Wisner, som sändes till landet på tisdagen.

Enligt tidningen ska Wisner ha gett Mubarak rådet att bana väg för en reformprocess som kan kulminera i fria och rättvisa val i september för att välja en ny ledare.

Tidigare under tisdagen träffade ambassadör Margaret Scobey oppositionsledare Mohamed ElBaradei.

I dag samlades hundratusentals demonstranter i Kairo, fast beslutna att tvinga bort presidenten.

-Vi stannar på torget tills Mubarak möter våra krav och avgår, sade Mohanad El-Sangary, 26-årig banktjänsteman.

Många luftade ilska och besvikelse över bristen på tydligare stöd från USA och EU.

-Frihet för individen är era värderingar. Varför vill inte era regeringar stödja det för oss? Vi vet att de stöder Mubarak för att ha stabilitet i regionen och för Israels bästa - men ni behöver inte oroa er. Vi vill bara ha vår frihet, sade Ahmad Kassir, en 35-åring som arbetar på försäkringsbolag, till TT:s reporter.

Demonstrationer hölls även i Alexandria och andra städer i Nildeltat. All tågtrafik i landet ställdes in inför protesterna.

Över skarorna i Kairo surrade militärfärgade helikoptrar. Stridsvagnar, pansarbandvagnar och andra militärfordon stod utposterade i kvarteren runt torget. Ändå ville ingen lufta oro för att soldaterna egentligen var där för att slå ner upproret. Stämningen mellan demonstranterna och soldaterna på torget var vänskaplig. Pansarfordonens vapenmynningar och rökkastarbehållare var prydda med vita liljor och rödgula rosor. Soldaterna satt avslappnade och i godan ro på fordonen, drack vatten och mumsade på frukt.

Mubarak måste avgå innan det kan bli tal om någon dialog mellan oppositionen och regimen, sade Mohamed ElBaradei i en intervju med tv-kanalen al-Arabiyya. Också Muslimska brödraskapet ställde som första krav att Mubarak avgår - sedan kan en dialog inledas.