Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

MP vill återinföra friåret

Miljöpartiet vill få fart på den svenska tjänstesektorn genom att sänka momsen för bland annat krogbesök, frisörer och cykelreparationer. Partiet vill också återinföra friåret.

Förslaget ingår i ett valmanifest som MP lägger fram på tisdagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Att sänka momsen är en långsiktigt bättre lösning för tjänsteföretag än ett system där vissa företag blir bidragsberoende, skriver MP:s språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand om valmanifestet i Dagens Nyheter.

De vill också sänka arbetsgivaravgiften för små företag med tio procentenheter och ännu mer för den först anställda under det första året hos dem som annars driver ensamföretag.

MP vill dela upp föräldraförsäkringen i tre delar: en del som är vikt till vardera föräldern och en som föräldrarna får fördela som de vill mellan sig, skriver språkrören.

Miljöpartiet vill sänka arbetstiden för att ”ge människor mer tid och ökad livskvalitet”. Partiet vill också återinföra friåret.

Pensionsåldern ska göras mer flexibel och möjligheterna att gå ner i arbetstid för den som närmar sig pensionen ska öka, enligt manifestet.

De gröna vill ha en allmän arbetslöshetsförsäkring.

Miljöpartiet räknar med att förslaget om en bred sänkning av tjänstemomsen från 25 till 12 procent skulle kosta omkring 12 miljarder kronor. Den ska vara inriktad på tjänster för privata hushåll och en del kommer att vara inriktad på samma tjänster som det nu går att få avdrag för inom systemet för hushållsnära tjänster.

– Man kanske inte behöver göra sänkningen på en gång och för alla branscher, sade språkröret Peter Eriksson på en pressträff om valmanifestet.

Om friåret sade Eriksson också att det är en bra arbetsmarknadspolitisk åtgärd om man vill att unga ska få in en fot i arbetslivet. Men det viktigaste nu är att få till ett system med utbildningsvikariat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.