Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

MP står vid sidan av 1 maj-tågen

"Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sex timmars arbetsdag!" är en klassisk 1 maj-paroll i S- och V-tågen. Men miljöpartisterna går inte med i tågen. Inte ens i år.

Skulle inte 1 maj vara ett tacksamt tillfälle för de tre rödgröna partierna att manifestera sin sammanhållning inför valet och tåga gemensamt?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enstaka undantag finns, som i Lidköping där S, V och MP sedan förra året går tillsammans. Men på de flesta håll gör partierna som de brukar; S, LO och V går tillsammans eller i två tåg. Allt medan miljöpartisterna står vid sidan av eller ligger i gräset nånstans.

Att demonstrera är inget främmande för miljöpartister som bland annat gått mot kärnkraften, tunnelbygget i Hallandsåsen och deltagit i liknande manifestationer.

Avgörande är att 1 maj är den organiserade arbetarrörelsens dag. För Miljöpartiet på riksnivå har det aldrig varit aktuellt att organisera 1 maj-tåg.

- Det är inte riktigt vår dag, säger partisekreteraren Agneta Börjesson.

Hon säger också att partiet absolut inte har något emot de lokala initiativ som tas på enstaka ställen.

Runt om i landet samverkar Miljöpartiet med S och V i drygt 20 kommuner. I nästan lika många samarbetar man med borgerliga partier. Det är ett utslag av att MP varken ser sig som ett vänster- eller högerparti utan betonar den gröna dimensionen.

På riksplanet deklarerade Miljöpartiet förra sommaren att partiet helt skulle upphöra med de överenskommelser man tidigare gjort vid några tillfällen med de borgerliga partierna. Då började samarbetet med S och V inför valet. Därmed har partiet också tydligt valt sida.

Som riksdagens yngsta parti försökte MP länge stå utanför blockpolitiken, med Junilistan och Piratpartiet som senare efterföljare. En parallell kan också dras till Kristdemokraterna som etablerades som ett mittenparti och där många medlemmar ännu värjer sig för att räknas till de borgerliga.

KD-ledaren Göran Hägglund är för övrigt den av alliansens partiledare som kommer att gå i ett demonstrationståg i morgon. I Uppsala ska han tillsammans med bland andra Marcus Birro tåga med blåsorkester "för familjen".

Från Kungälv undrade en bloggande och kritisk kristdemokrat inför 1 maj förra året "var det nya arbetarpartiet har sina tåg?".

Det nya arbetarpartiet Moderaterna arrangerar i år en 1 maj-manifestation i Västervik tillsammans med FP, C och KD. Och i Göteborg ska Piratpartiet hålla en "icke-traditionell" demonstration.

Men allt detta är undantag. Helt enligt traditionen är det i första hand arbetarrörelsen och de socialistiska partierna som demonstrerar.

Detta trots att många miljöpartister inte skulle ha något emot att skandera kravet på sextimmarsdag. Ett krav som varit en av partiets profilfrågor men inte längre är prioriterat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.