Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

MP i Göteborg nobbade Bolund – för doldis

När Miljöpartiet i Göteborg höll utfrågning med kandidaterna som vill ta över efter Gustav Fridolin blev det inte favorittippade Per Bolund som medlemmarna ställde sig bakom.
I stället blev det en doldis från Växjö.
– Jag har aldrig träffat honom förut så det var en positiv överraskning, säger kommunalrådet Karin Pleijel.

På torsdagen samlades Miljöpartiet i Göteborgs medlemmar i partilokalerna på Ekelundsgatan för att fråga ut de fyra kandidaterna som vill efterträda Gustav Fridolin som språkrör.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Finansmarknadsminister Per Bolund är tveklöst mest känd och den kandidat som är favorittippad att ta över efter Fridolin på partiets årskongress senare i år.

Men när partiets Göteborgsdistrikt var klara med den två timmar långa utfrågningen och skulle rösta fram sin favorit så blev det inte Bolund som fick det största stödet.

I stället blev det Magnus Wåhlin, ordförande för partiet i Växjö, som blev medlemmarnas favorit.

Blev positivt överraskad

Karin Pleijel, miljöpartistiskt kommunalråd och gruppledare i Göteborg, blev positivt överraskad av Wåhlin, som hon inte hört talas om tidigare.

– Jag gick till mötet med tanken att jag kommer vara väldigt stärkt av att rösta på Per på kongressen. Men Magnus Wåhlin överträffade mina förväntningar, säger hon.

Över två tredjedelar av de 20-tal medlemmar som deltog i omröstningen valde att lägga sin röst på Magnus Wåhlin. Men det handlade inte om någon överlägsen seger.

– Man kan säga att det var två kandidater som var väldigt nära varandra sett till röstsiffror. Men ja, vi föll för Magnus. Jag tyckte att han gjorde väldigt bra i från sig i utfrågningen, säger Karin Pleijel.

Även Martin Nilsson, ordförande för Miljöpartiet i Göteborg, var imponerad.

– Det som de flesta av oss betonade var hans sociala rättvisepatos, om jag får uttrycka det så, säger han.

Kongress i maj

I praktiken så betyder resultatet inte mycket mer än att Miljöpartiet i Göteborg rekommenderar honom till valberedningen, som i mars kommer att presentera sitt förslag på kandidat.

I maj samlas hundratals ombud från hela landet på partiets kongress för att utse nytt språkrör. Från Göteborg skickar partidistriktet tolv ombud och samtliga är fria att rösta som dem vill.

Magnus Wåhlin säger att han är nöjd över den miljöpolitik som partiet fått igenom under sina fyra år i regeringsställning, men nu vill han att partiet tar nästa steg mot en "social och jämlik hållbarhet".

– När vi lägger högre bränsleskatter eller beskattar importerat kött behöver vi också på något sätt kompensera för de som måste ta bilar till jobbet eller har tunna plånböcker. Gör man inte det så tar folk plötsligt till med gula västar och demonstrerar på våra gator, en sådan utvecklingen kan vi inte ha, säger han.

– Alla svenskar är i stort medvetna om att vi måste göra saker för klimatet och ha en värld som är vettig att lämna över till våra barnbarn. Alla vill vara med i den förändringen. Men man måste ha råd, och man måste ha möjlighet. Då måste man kanske hitta ett bättre system.

FAKTA: Miljöpartiet väljer nytt språkrör

Den 3-5 maj hålls Miljöpartiets årskongress i Örebro. Då ska en efterträdare till Gustav Fridolin väljas. De fyra kandidaterna är:

• Per Bolund, finansmarknads- och bostads­minister, biträdande finansminister.

• Magnus Wåhlin, ordförande Miljöpartiet i Växjö

• Niclas Malmberg, tidigare riksdagsledamot från Uppsala

• Per-Inge Lidén, kommunpolitiker i Karlstad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.