Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Diskussioner pågår mellan Alliansen och Miljöpartiet i Mölndal om att få till en politisk ledning i majoritet. Bild: Stefan Berg

MP hjälper Alliansen ta makten i Mölndal

Trots ett katastrofval kan Miljöpartiet få starkt inflytande i Mölndalspolitiken genom att bilda majoritet med Alliansen. Förhandlingar har inletts.

Eftersom den nuvarande samarbetskoalitionen där MP styr ihop med S, V och KD inte har majoritet är det troligt att det blir ett maktskifte. Men förhandlingsparterna är förtegna om hur samtalen går.
– Vi gick ut med en pressrelease bara för att säga att vi pratar med varandra. Så mycket mer vill vi inte säga just nu, säger Kristian Vramsten (M). 

Han är ny ledare för det största allianspartiet och därmed självskriven kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande. 
– Vi har sagt så här. Vi är fem partier som ska komma överens. Vi tar nu sakområde för sakområde och tittar på våra politiska program och jämför hur de ser ut. Är det något som sticker ut åt ett håll och hur känns i så fall det för de andra? Vi ska se om det går att hitta en politisk plattform.

Miljöpartiets My Högfeldt är än mer fåordig. 
– Vi för diskussioner, säger hon och försäkrar samtidigt att partiet varit nöjt med det tidigare samarbetet, men eftersom de fyra partierna inte längre har majoritet har samtal inletts med Alliansen.

Betyder det här att ni lämnar det samarbetet?
– Inga kommentarer.
Vänsterpartiets ordförande i Mölndal, Lars Selin, beklagar Miljöpartiets steg att förhandla med Alliansen då han anser att samarbetet mellan V och MP fungerat väl. Men på ett sätt är han inte förvånad. Miljöpartiet har genom ett samarbete med Alliansen stor möjlighet att få igenom viktiga frågor på samma sätt som Kristdemokraterna haft den gångna mandatperioden anser Selin.
– Kristdemokraterna har fått mer att säga till om än vad de borde, sett till sin storlek, vilket i och för dig är naturligt i och med att de kom över till oss.  Jag upplever att personerna i Miljöpartiet är mer åt vänster men de svänger för att få igenom sin politik, säger Lars Selin.
24 oktober ska kommunfullmäktige i Mölndal tillsätta en ny kommunstyrelse som ska leda det dagliga politiska arbetet i staden.