Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

MP har misslyckats att skapa kretslopp

Vi delar visionen om miljöstaden Göteborg. Men Miljöpariets politik motverkar ofta en miljöeffektiv utveckling. Dessutom brister förmågan, inte minst när det gäller avfallshanteringen, skriver Helena Holmberg och Helene Odenjung (FP) i en replik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Miljöpartiet ska göra Göteborg världsbäst på miljö, skriver Kia Andreasson och Valter Mutt på GP Debatt (15/9). Med tanke på att Andreasson redan har varit miljökommunalråd i åtta år kan man ju fundera över vad det är som har hindrat henne från att genomföra visionen för länge sedan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Visionen om miljöstaden delar vi, liksom det mesta av det konkreta innehållet i Miljöpartiets artikel. Bevarande av biologisk mångfald, fler naturreservat, fler träd, energieffektivt byggande, utveckling av förnybar energi och grön spetsteknologi är förslag som kunde vara hämtade från Folkpartiets lokala valplattform. Det är när visionen ska bli verklighet som MP har visat sig få problem. Främst av två skäl.

Det första problemet är att MPs egen politik ofta visar sig motverka en miljöeffektiv utveckling. Det är effektivt att bo tätt, och många människor vill dessutom bo centralt. En växande befolkning är en förutsättning för en bärkraftig kollektivtrafik. Ändå sätter partiet stopp för så många byggplaner som man bara kan. Alltför ofta tenderar MP att glömma att det alltid är människor som ska leva i den verklighet vi politiker försöker forma. Miljöradikala lösningar har inget värde om de inte fungerar i människors vardag.

Det andra problemet är den bristande förmågan. Ett konkret exempel är avfallshanteringen, som Andreasson har haft politiskt ansvar för i många år. Medan en kommun som Alingsås har fördubblat mängden utsorterat organiskt avfall på fyra år (i dag sorterar alingsåsarna ut cirka 70 procent av det organiska hushållsavfallet) ligger utvecklingen i Göteborg i princip stilla. Trots att man har haft många år på sig har MP så här långt misslyckats med att skapa ett fungerande kretsloppssamhälle. Miljöstyrningen i Göteborgs stad är otydlig, för att uttrycka sig milt. Mycket innovativt och spännande arbete bedrivs på många håll i Göteborgs stad, men någon strategisk samordnande funktion finns inte.

Inte förbättras bilden av att de två anklagar Folkpartiet för ideologiskt motiverade storförsäljningar av kommunala bolag. Vi trodde att vi kunde stå på samma sida när det handlar om att ifrågasätta den vildvuxna och svårstyrda kommunala bolagsfloran i Göteborg. Vill Andreasson och Mutt nu göra MP till ett bolagskramarparti?

Vi anser att bolagsfloran måste ifrågasättas, att försäljningar ska ske utifrån en övergripande analys och när utfallet är gynnsamt. Större delen av Göteborg Energis verksamhet, som är det bolag MP lyfter fram i artikeln, tillhör kommunens kärnverksamhet och är därmed inte aktuellt för försäljning.

Vår slutsats är att visionen om en världsledande miljöstad förverkligas bäst med ett starkt Folkparti i ett alliansstyrt Göteborg.

Helena Holmberg (FP)

vice ordförande miljönämnden

Helene Odenjung (FP)

kommunalråd