Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Per Bolund, MP.

MP backar om ungdomsjobb

Miljöpartiet backar och vill behålla den halverade arbetsgivaravgiften för ungdomar under 25 år. Därmed spricker oppositionens möjligheter till en samlad arbetsmarknadspolitik.

Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund säger till SVT att arbetsgivare och arbetsmarknad efter fyra år anpassat sig till en halverad arbetsgivaravgift.

- I det ansträngda läge som arbetsmarknaden för unga är i, är det därför inte rimligt att riva upp den halverade arbetsgivaravgiften, säger Per Bolund till SVT.

Risken att några ungdomar ställs utan jobb är tillräcklig nog för att MP skall avstå från sitt tidigare krav.

Den halverade arbetsgivaravgiften infördes 2009. Den kostar cirka 14 miljarder om året. Åsikterna är delade om den ger så värst många jobb åt unga. Hittills har en enad opposition ansett att så stora belopp kan användas bättre och effektivare för att stimulera till fler jobb.

Men nu är den rödgröna enigheten till ända. Det är ett hårt slag för Socialdemokraterna att enigheten spruckit.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) var heller inte sen att utnyttja MP:s helomvändning. Ett klokt beslut av MP, tycker han. Samtidigt undrar han vad för slags budget och arbetsmarknadspolitik de rödgröna nu kan samla sig till.

MP är alltså numera för en halverad arbetsgivaravgift riktad till de företagare som anställer unga. Dessutom vill MP behålla den halverade restaurangmomsen. Så vad är kvar av de rödgrönas ekonomiska politik, undrar Reinfeldt.

MP måste dock spara någonstans för att partiets budget skall gå ihop. Bland annat uppger SVT att man drar tillbaka sitt förslag till generell sänkning av arbetsgivaravgiften för småföretag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.