Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"MP är huvudmotståndaren"

Om de rödgröna vinner valet kan det bli tufft att samarbeta, Marie Lindén. - Miljöpartiet har ingen ideologisk själ.

Marie Lindén är gruppledare och kommunalråd för Vänsterpartiet i Göteborg. Efter kommunvalet 2006 ingick V i ett samarbete med S och MP. Marie Lindén blev ansvarig för skolfrågor och jämställdhet i Göteborg. Men drygt ett halvår efter valet slutade det med en dramatisk skilsmässa.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Varför bröts samarbetet?

- Det var en skattesituation, vi ville höja skatten med 25 öre och vi fick inte gehör för det. Vi hade fått väldigt lite utrymme i förhandlingen. Vi kunde inte hålla på och ge efter hela tiden. Då säljer vi oss. Allt ställde sig på sin spets och partiet tog beslutet med stor enighet att ställa sig vid sidan.

Vilket parti är huvudmotståndare i årets kommunval och slåss om samma väljare som V?

- Miljöpartiet, folk kan nog pendla mellan att lägga sin röst på oss eller MP.

Hur vill du att er roll ska se ut efter valet?

- Jag vill vara med och förändra och då måste man ha direkt makt. Det har vi signalerat och jag vet att sossarna har uppfattat det. Som jag förstår är det ömsesidigt från deras sida också.

Miljöpartiet gick ut i GP och flirtade åt borgerligt håll i våras. Vad tänkte du då?

- Jag tänkte att det inte är en nyhet. Det har de gjort lite till och från förut. Samtidigt är Miljöpartiet tydliga och det är deras profil. Vad jag tycker om det personligen får stanna hos mig.

Vad menar du med det sista?

- Miljöpartiet har ingen ideologisk själ, enligt mig. De är fria att gå åt både vänster och höger. För mig känns det väldigt tvivelaktigt.

Men hur ska ni kunna samarbeta?

- Man får kompromissa och vi har goda relationer med både S och MP. Att komma överens om miljöfrågor och kollektivtrafik med Miljöpartiet kommer inte vara svårt. Där står vi ganska nära varandra, utan det är svårare när det gäller välfärdsfrågorna. Det hade varit enklare om det bara var Socialdemokraterna att samarbeta med.

Vilka är de tre viktigaste frågorna att driva för Vänsterpartiet i Göteborg?

- Utbyggnad av välfärden, arbete och bostäder.

Då det gäller bostäder, hur ser du utbyggnaden framför dig?

- Utbyggnadstakten är alldeles för långsam. Det behövs göras enorma krafttag för att få igång byggnation eftersom efterfrågan är gigantisk, framför allt på hyresrätter. Men det saknas inte bara lägenheter, utan fördelningen av lägenheter är fel. Vi vill ha ett mer rättvist system genom att inrätta en kommunal bostadsförmedling.

Du får inte gehör för en kommunal bostadsförmedling.

- De andra partierna tycker vi är tjatiga, men vi kommer att fortsätta tjata om att lägga ner Boplats. Jag vet att det är en jätteviktig fråga för unga människor. En kompis får en lägenhet på tre veckor medan en annan får vänta i flera år.

Ansökningarna om att starta friskolor väller in. V säger nej till alla. Varför?

- Jag är förvånad över att det kommer in ansökningar i den utsträckning som det gör. Alla slåss och drar i de här eleverna. Snart måste man se att de privata skolorna går omkull eftersom utbudet är så stort och eleverna inte räcker till. Det är en överetablering av skolor nu. Jag tycker det är viktigt att skolan är en kommunal angelägenhet. Det är helt fel att någon ska tjäna pengar på våra elever.

Du hade det tufft i våras. Du har blivit misshandlad av en man och det var rättegång. Kan du berätta?

- Jag har berättat om det så det räcker. Det är klart att jag har nytta av det som hänt mig i mitt arbete eftersom jag har personlig erfarenhet av det. Jag känner också igen mig när jag hör om andra kvinnors berättelser.

I samband med rättegången dök det överraskande upp ytterligare en anmälan om att mannen hade misshandlat dig. Partiet kände inte till det. Varför hade du inte berättat?

- Ja, det är flera orsaker och jag borde ha berättat. Det var inte så att jag vill ducka, mörka eller gömma. Det var bara det att jag inte hade kraft att ta del två, jag ville klara av del ett först.

Lever du med mannen som misshandlade dig?

- Nu är du inne på saker som jag inte vill prata om, men nej jag lever inte med den mannen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.