Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Dag Hammarskjöldsleden i dag.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Motorväg kan bli boulevard

Smaka på den: Dag Hammarskjölds Boulevard! Dagens motorväg skall bli levande stadsmiljö: breda trottoarer, allé och blandstad.

På tisdagen sa en enig byggnadsnämnd ja till ett yrkande från miljöpartister och socialdemokrater, om att ge planerarna på stadsbyggnadskontoret klartecken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Idén är inte ny. Redan i översiktsplanen 1993 var norra delen av Högsbo industriområde, från skjutbanan och söderut, aktuell för att bygga bostäder. 2001 gjordes en förstudie om hur en sådan stadsdel skulle kunna te sig och knytas ihop med resten av Flatås och staden i övrigt. I dag ligger leden som en svårforcerad barriär som skiljer Högsbo från Högsbo.

Planerna kände inte Emmali Jansson (MP) till när hon tog upp frågan i valrörelsen. Men hon fick besked om tidigare tankar och vid byggnadsnämndens förra möte la hon fram sitt förslag till yttrande – och fick medhåll:

- Alla partier sa ja, men de borgerliga ville bordlägga för att hinna läsa in sig på förslaget, säger Jansson.

- I dag sa alla ja, även om de borgerliga antecknade till protokollet att de också ville se över trafiksituationen.

Bilpendlarna söderifrån ska hejdas i närheten av korsningen med Söderleden genom att erbjudas stora parkeringsytor – om de inte svänger höger eller vänster – och ta tåget in till stan. En del av gamla Säröbanan ska återuppstå i modern tappning där den gamla gick. I förlängningen är det tänkt återuppståndelse med råge – ända till Kungsbacka.

- Redan i K 2020 finns tanken att det ska bli pendeltåg ner till Askim. I översiktsplanen för södra Askim är spåren inlagda, säger Emmali Jansson, men betonar i samma andedrag att allt än så länge bara är på idéstadiet.

Det skall alltså mycken utrednings- och planeringsmöda till innan maskinerna kan sätta skoporna i jorden. Sen kan leden byta namn.

- Det låter rimligt, men är inget som vi tog ställning till i dag. säger Jansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.